Retina ar putea deveni un instrument esenţial pentru evaluarea riscului de accident vascular cerebral (AVC), potrivit unui studiu internaţional recent. Cercetătorii au identificat 29 de „amprente” vasculare în retină, asociate cu un risc crescut de AVC.
Folosind o tehnică bazată pe inteligenţă artificială, echipa de cercetare a analizat imagini retiniene preluate de la 45.161 de participanţi, dintre care 749 au suferit un AVC în decursul unei perioade de 12,5 ani.
Studiul a scos în evidenţă că densitatea şi forma vaselor de sânge din retină sunt indicatori importanţi ai riscului de AVC, contribuind la o creştere a probabilităţii acestuia cu 9,8–19,5%.
„Aceste rezultate sunt comparabile cu alţi factori de risc tradiţionali, precum vârsta şi hipertensiunea”, au explicat cercetătorii în articolul publicat. De asemenea, rezultatele sunt în concordanţă cu studii anterioare care au evidenţiat legătura dintre vasele de sânge ale ochiului şi riscul de AVC.
Imaginile din retină au fost colectate prin fotografiere fundus, o tehnică ce utilizează o cameră asemănătoare unui microscop, şi au fost analizate pentru a identifica trăsături vasculare anormale. Cercetătorii spun că aceste trăsături ar putea indica probleme subiacente legate de aportul de oxigen şi nutrienţi în organism.
Deşi studiul nu demonstrează o relaţie cauzală directă, el deschide calea pentru utilizarea analizelor de retină ca instrument practic şi accesibil pentru detectarea riscurilor de AVC, mai ales în medii cu resurse limitate.