Imediat după intrarea în vigoare a acordului la Beirut s-au auzit rafale de focuri dar nu se ştie dacă a fost vorba despre un conflict sau despre o ceremonie în care s-a tras în aer. Coloane de maşini care transportau persoane strămutate din sudul Libanului în urma atacurilor israeliene din ultimele luni au început să se întoarcă în zonă după încetarea focului, potrivit Reuters.
Israelul îşi va retrage forţele treptat, în decurs de 60 de zile, pe măsură ce armata libanului va prelua controlul asupra teritoriului de lângă graniţa cu Israelul pentru a se asigura că Hezbollah nu îşi reconstruieşte infrastructura în regiune, a anunţat preşedintele SUA, Joe Biden.
„Civilii de ambele părţi vor putea în curând să se întoarcă în siguranţă în comunităţile lor”, a spus Biden într-un discurs prin care a anunţat încheierea acordului.
Hezbollah nu a comentat oficial încetarea focului, dar un înalt oficial Hassan Fadlallah a declarat că, deşi sprijină extinderea autorităţii statului libanez, grupul va ieşi din război mai puternic. Iranul, care sprijină Hezbollah, a declarat că salută încetarea focului.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat pe platforma de socializare X că acordul a fost „punctul culminant al eforturilor întreprinse timp de multe luni cu autorităţile israeliene şi libaneze, în strânsă colaborare cu Statele Unite”.
Ministrul de externe Abdallah Bou Habib a declarat că armata libaneză va avea cel puţin 5.000 de soldaţi dislocaţi în sudul Libanului, odată cu retragerea trupelor israeliene.
Netanyahu a spus că va respecta acordul, dar că va răspunde cu forţă la orice încălcare a prevederilor de către Hezbollah.