„Floarea cadavru” atrage mii de vizitatori în Australia, înflorind doar o dată la zece ani

„Floarea cadavru” atrage mii de vizitatori în Australia, înflorind doar o dată la zece ani
📅 2024-11-14

O altă „floare cadavru” similară a început să înflorească recent la Grădina Botanică din Geelong, situată la sud de Melbourne, atrăgând mii de vizitatori curioşi. Cu un miros puternic şi neplăcut, adesea comparat cu cel de carne în descompunere, floarea cadavru este o atracţie deosebită pentru cei care vor să fie martorii unui fenomen rar.

Floarea cadavru, cunoscută pentru parfumul său puternic de „cadavru”, înfloreşte o dată la 10 ani, iar fiecare înflorire durează doar 24 până la 48 de ore. De la instalarea sa în grădina botanică în 2021, planta din Geelong a fost atent monitorizată de horticultori, iar când a început să înflorească luni, 11 noiembrie, aproximativ 5.000 de vizitatori au venit să o vadă în prima zi, potrivit declaraţiilor lui Reese McIlvena, directorul Geelong Parks.

Vizitatorii au descris mirosul ca fiind „similar cu cel al unui şoarece mort” sau „un iaz împuţit”, potrivit site-ului oraşului, citat de CNN.

Grădina botanică a anunţat că va rămâne deschisă non-stop până miercuri seara, când se preconizează că înflorirea se va încheia. Pentru cei care nu pot fi prezenţi fizic, grădina a lansat şi o transmisie live a plantei, care a strâns zeci de mii de vizualizări online de la spectatori din întreaga lume.

Unii vizitatori au revenit de mai multe ori pentru a observa floarea cadavru în diferite stadii ale înfloririi sale. Procesul include desfăşurarea lentă a „frunzelor” sale cu aspect de volan, care se ridică în jurul unui spadix central galben – o coloană verticală care susţine sute de flori mici la baza sa. Înflorirea spectaculoasă atrage muşte şi gândaci, care sunt atraşi de mirosul specific pentru a contribui la polenizarea plantei.

„Pe măsură ce Grădina Botanică Geelong îşi deschide porţile pentru acest eveniment extraordinar, putem aprecia rolul vital pe care grădinile botanice îl joacă în promovarea speciilor de plante rare şi unice”, a declarat Ali Wastie, directorul executiv al City of Greater Geelong, citat de CNN.

Floarea cadavru este clasificată drept „pe cale de dispariţie” de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), iar conservarea acestei specii rare este importantă, având în vedere declinul habitatului său nativ din pădurile tropicale de pe insula Sumatra, Indonezia.

Planta poate trăi între 30 şi 40 de ani, dar înfloreşte doar de câteva ori în această perioadă. Habitatul natural al florii cadavru a fost puternic afectat de despăduriri şi transformarea terenurilor în plantaţii, ceea ce a dus la o populaţie sălbatică estimată la doar câteva sute de exemplare. Protejată legal în Indonezia, floarea cadavru este cultivată acum în zeci de grădini botanice din lume pentru a ajuta la conservarea sa.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Primul chihlimbar descoperit în Antarctica arată că a existat o pădure tropicală lângă Polul Sud

Iohannis pleacă vineri în vizită în Germania. Pe agendă, o întâlnire cu Olaf Scholz

Burberry în criză. Noul şef taie costuri şi readuce în prim plan iconicele eşarfe în carouri

Iran: Femeile care nu poartă văl vor fi trimise la „tratament" în clinici speciale

Autorităţile iraniene au anunţat o măsură şocantă pentru femeile care refuză să poarte hijab (vălul islamic): vor fi trimise la „tratament" în clinici speciale.

Agent secret, concediat după ce a folosit casa din Hawaii a familiei Obama în scop personal

Proteste la Paris faţă de o gală pro-Israel organizată de personalităţi de extremă dreapta

Mai multe proteste au izbucnit miercuri seară la Paris împotriva unei gale controversate organizate de personalităţi de extremă dreapta în sprijinul Israelului, relatează AP News.

Lasconi cere ca Parchetul General să se autosesizeze în privinţa întâlnirii lui Simion cu agenţi GRU

Preşedintele USR, Elena Lasconi, cere ca Parchetul General să se autosesizeze în legătură cu presupusa întâlnire a lui George Simion (AUR) cu agenţi ai serviciilor secrete ruseşti pe teritoriul Rep. Moldova şi să clarifice ce ştiau Ciucă, Ciolacu şi Iohannis despre acest lucru. ...

Un singur test poate depista aproape orice infecţie, de la COVID-19 până la meningită

Un test medical care poate identifica aproape orice agent patogen - virus, bacterie, ciupercă sau parazit - dintr-o singură analiză au fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco.

Ucrainenii au doborât 21 de drone ruseşti, dar au ratat 38

Charles Manson recunoaşte alte crime într-o înregistrare recent descoperită a unui apel telefonic

Într-o înregistrare audio difuzată recent, Charles Manson, liderul cultului aflat în spatele unui şir de crime la sfârşitul anilor 1960, a recunoscut implicarea sa în alte omoruri, relatează The Guardian.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.