Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, plănuieşte o reorganizare semnificativă a personalului pentru a întări controlul asupra bugetului comun al Uniunii Europene, evaluat la 1,2 trilioane de euro. Conform unor surse din cadrul Comisiei, aproape 200 de oficiali din departamentul de reforme al Comisiei vor fi fuzionaţi cu unitatea responsabilă de gestionarea fondului post-pandemic al UE.
Restructurarea ar avea drept scop extinderea modelului „cash-for-reforms” (bani pentru reforme), aplicat iniţial fondului de recuperare, la următorul buget pe termen de şapte ani al Uniunii, care va intra în vigoare în 2028. De asemenea, ar ajuta la întărirea controlului lui von der Leyen asupra distribuţiei fondurilor, având în vedere că unitatea de recuperare este direct sub conducerea sa.
Noua abordare propusă de von der Leyen presupune ca statele membre să implementeze reforme economice semnificative în schimbul accesului la fondurile UE. De asemenea, preşedinta Comisiei a sugerat crearea unor planuri naţionale personalizate, care să lege plăţile de reforme şi investiţii. Însă, propunerea va trebui să fie aprobată în unanimitate de toate cele 27 de state membre ale Uniunii înainte de a fi implementată.
Restructurarea ar reduce influenţa actualului comisar pentru fonduri regionale, italianul Raffaele Fitto, care ar pierde controlul asupra departamentului de reforme, o funcţie ce i-a fost atribuită pe lângă rolul său de vicepreşedinte al Comisiei, informează sursa citată. În ciuda criticilor din partea unor grupuri politice, acest plan trebuie să fie aprobat de noua Comisie, ce se va instala pe 1 decembrie.
Criticile faţă de departamentul de reforme au fost exprimate de-a lungul timpului, iar unii oficiali din cadrul Comisiei consideră că acesta a devenit o „maşină de bani” ineficientă, în care fondurile sunt folosite adesea pentru a finanţa organizaţii internaţionale sau consultanţi în loc să sprijine direct guvernele naţionale.