Amiralul Lisa Franchetti, şefa operaţiunilor navale, a transmis că există şi constrângeri legate de buget care au dus la această decizie. Cele 12 nave de luptă care rămân în serviciu sunt din categoria Flight 1, cea mai veche variantă a navelor din clasa Arleigh Burke, distrugătoare care au rachete ghidate. Navele ar fi trebuit să fie scoase din serviciu în 2028, dar acum vor române în uz până între 2030 şi 2035.
Navele din clasa Arleigh Burke au o durată de viaţă de 35 de ani, însă, în ultimii ani, forţele navale au început să extindă serviciul navelor din cauza unei cereri tot mai mari a acestora de a fi dislocate pe mare.
Conflictele care se desfăşoară în jurul lumii joacă un rol esenţial în acest sens. Forţele Navale au dislocat şi repoziţionat echipamente militare, de exemplu, a retras portavioanele susţinute de distrugătoarele cu rachete ghidate din regiunea Indo-Pacifică pentru a le trimite în Orientul Mijlociu. De asemenea, Marina SUA a trebuit să se bazeze mai mult pe distrugătoare, folosind navele de luptă pentru a umple golul provocat de scoaterea din uz a navelor din clasa Ticonderoga.
Extinderea duratei de viaţă a navelor variază între 1 şi 5 ani, iar aceste nave sunt: USS Barry, USS John Paul Jones, USS Curtis Wilbur, USS Stout, USS McCain, USS Laboon, USS Paul Hamilton, USS Stethem, USS Carney, USS Gonzalez, USS Cole şi USS The Sullivans. Pentru a le extinde durata de viaţă au fost verificate condiţia materialelor, capabilitatea de luptă, fezabilitatea tehnică şi cerinţele de mentenanţă.
Anul trecut, SUA au extins durata de viaţă şi pentru alte distrugătoare din clasa A. Burke, mai precis USS Arleigh Burke, cel mai vechi distrugător Flight 1, USS Ramage, USS Benfold, USS Mitscher şi USS Milius. Acestea sunt dotate cu rachete antisubmarin, rachete Tomahawk şi torpile MK.46.