Kremlinul transmite într-un comunicat că Putin şi Scholz au avut un „schimb de opinii detaliat şi sincer” cu privire la Ucraina şi că Putin a expus aceeaşi poziţie pe care a afirmat-o de luni de zile: orice acord de pace trebuie să abordeze interesele de securitate ale Moscovei şi să se bazeze pe „noile realităţi teritoriale”, o referire la faptul că trupele ruse controlează o cincime din ţară, potrivit Reuters.
Putin a vorbit, de asemenea, despre o „degradare fără precedent” a relaţiilor dintre cele două ţări, pentru care a dat vina pe acţiunile neprietenoase ale Germaniei, se arată în comunicatul Kremlinului.
Putin i-a mai spus lui Scholz că „Rusia şi-a îndeplinit întotdeauna cu stricteţe obligaţiile asumate prin tratate şi contracte în sectorul energetic şi că este pregătită pentru o cooperare reciproc avantajoasă dacă partea germană îşi manifestă interesul în acest sens”.
Germania era puternic dependentă de gazul rusesc înainte de război, dar livrările directe au încetat atunci când conductele Nord Stream de sub Marea Baltică au fost aruncate în aer în 2022.
Germania şi alte ţări din Uniunea Europeană au impus valuri succesive de sancţiuni Moscovei din cauza războiului şi au luat măsuri pentru a scăpa de dependenţa lor faţă de Rusia.
În ceea ce priveşte Ucraina, Kremlinul a declarat că poziţia lui Putin a fost cea pe care a afirmat-o în iunie, când a spus că războiul s-ar putea încheia dacă Kievul renunţă la ambiţiile sale de aderare la NATO şi predă integral patru regiuni revendicate de Rusia. Ucraina a respins aceste condiţii ca fiind echivalente cu capitularea.
„Eventualele acorduri ar trebui să ia în considerare interesele Federaţiei Ruse în domeniul securităţii, să pornească de la noile realităţi teritoriale şi, cel mai important, să elimine cauzele profunde ale conflictului”, a declarat Kremlinul.
„Am vorbit la telefon cu preşedintele Putin şi i-am cerut să pună capăt războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei şi să îşi retragă trupele. Rusia trebuie să manifeste dorinţa de a negocia cu Ucraina - cu scopul de a obţine o pace justă şi durabilă”, a scris Olaf Scholz pe platforma X.