Fâşia Gaza este un teritoriu de aproximativ 365 km² situat pe coasta estică a Mării Mediterane, între Israel şi Egipt. Cu o populaţie de peste 2 milioane de locuitori, este una dintre cele mai dens populate regiuni din lume.
Istoric, Gaza a fost sub dominaţie otomană până în 1917, apoi sub control britanic. După Războiul arabo-israelian din 1948, a trecut sub administraţia Egiptului, însă a fost ocupată de Israel în 1967.
În urma Acordurilor de la Oslo (1993), Autoritatea Palestiniană a primit controlul asupra regiunii, dar în 2007, Hamas a preluat puterea prin forţă, consolidându-şi dominaţia.
De atunci, Gaza se află sub blocadă impusă de Israel şi Egipt, ceea ce a dus la o criză umanitară severă – ONU estimează că 80% din populaţie depinde de ajutor internaţional. Conflictul cu Israelul s-a intensificat, Hamas fiind considerată organizaţie teroristă de SUA şi UE.
Fâşia Gaza are o reţea rutieră slab dezvoltată şi o linie feroviară abandonată. Aeroportul Internaţional „Yasser Arafat” a fost deschis în 1998, dar a fost închis şi distrus în 2001.
Există o linie de telefonie mobilă şi internet, cu mai mulţi furnizori locali şi israelieni. Aproape 70% din gospodării au un radio şi un televizor, iar aproximativ 20% au un calculator personal. Gaza este predominant musulmană (99,3%), cu o mică comunitate creştină (0,7%).
Istoric, a existat şi o comunitate evreiască în Gaza. Oraşul Gaza este menţionat în Biblie, cu referinţe la Samson (fiind locul unde acesta ar fi distrus porţile cetăţii) şi profeţii din partea unor figuri precum Amos, Ieremia şi Zaharia.
Recent, Donald Trump a sugerat că SUA ar trebui să „preia” Gaza pentru a stabiliza regiunea şi a o reconstrui, o propunere controversată care ridică întrebări despre viitorul teritoriului şi suveranitatea palestiniană.
Fâşia Gaza rămâne un punct central al conflictului israeliano-palestinian, marcat de tensiuni constante, o guvernare disputată şi o situaţie umanitară gravă.