Un avion de pasageri al Azerbaijan Airlines, care s-a prăbuşit în Kazahstan în ziua de Crăciun, a fost afectat de „interferenţe externe fizice şi tehnice”, potrivit unei investigaţii timpurii desfăşurate de autorităţile din Azerbaidjan. Incidentul a dus la moartea a cel puţin 38 dintre cele 67 de persoane aflate la bord, printre care doi piloţi şi un însoţitor de bord. În urma acestui accident tragic, compania aeriană a suspendat zborurile către şapte oraşe din Rusia, luând măsuri de precauţie legate de siguranţa zborurilor, având în vedere riscurile externe pe care le implică situaţia, notează CNN.
Azerbaijan Airlines a declarat că investigaţiile iniţiale sugerează „interferenţe externe”, iar în urma acestor descoperiri, compania a decis să oprească temporar legăturile cu anumite oraşe din Rusia. Cu toate acestea, agenţiile internaţionale şi sursele din Azerbaidjan indică faptul că o posibilă rachetă de apărare aeriană rusă ar fi fost implicată în prăbuşirea avionului. Autorităţile ruse însă nu au confirmat această ipoteză şi au refuzat să ofere detalii suplimentare până la finalizarea anchetei oficiale. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat vineri că „este prea devreme pentru a comenta acuzaţiile” şi că nu vor face niciun comentariu oficial până la concluziile anchetei.
Potrivit declaraţiilor oficialilor ruşi, avionul, care zbura de la Baku spre Grozny, a fost deviat din cauza unei combinaţii de factori, inclusiv atacuri cu drone în regiune şi ceţei dense deasupra aeroportului din Grozny, destinaţia iniţială a zborului. Dmitri Yadrov, şeful Agenţiei Federale de Transport Aerian din Rusia, a declarat că avionul a încercat să aterizeze de două ori la Grozny, dar nu a reuşit din cauza condiţiilor meteorologice şi a situaţiei de securitate din zonă. Avionul a fost redirecţionat către Kazahstan, unde a avut loc tragedia.
Surse internaţionale şi oficiali azeri au sugerat că o rachetă de apărare aeriană rusă ar fi doborât avionul. O sursă anonimă din Azerbaidjan a declarat că autorităţile din Baku se aşteaptă ca Rusia să recunoască implicarea în acest incident. Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sybiha, a declarat că Rusia „a forţat avionul avariat să traverseze Marea Caspică” în încercarea de a ascunde dovezile implicării sale în doborârea aeronavei. De asemenea, consilierul prezidenţial ucrainean, Andriy Yermak, a acuzat Rusia că a „doborât” avionul intenţionat, subliniind gravitatea acestei acţiuni.
Pe fondul acestor acuzaţii şi speculaţii internaţionale, Kremlinul rămâne reticent în a oferi informaţii suplimentare. Într-o declaraţie oficială, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să comenteze asupra ipotezelor privind implicarea unei rachete ruseşti în prăbuşire, menţionând că ancheta este în desfăşurare şi că Rusia nu va face declaraţii suplimentare până când nu vor fi clarificate toate faptele. În acest context, investigaţiile continuă, iar autorităţile din Azerbaidjan şi Rusia sunt sub presiunea comunităţii internaţionale să furnizeze un raport clar şi obiectiv despre cauzele acestui tragic accident.