Obiectivul este de a sprijini guvernul de la Kiev înainte ca preşedintele ales Donald Trump să preia oficial funcţia pe 20 ianuarie. „Administraţia plănuieşte să avanseze... pentru a pune Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă”, a declarat, citat de Reuters, un oficial de rang înalt din administraţie sub protecţia anonimatului.
Trump a criticat în repetate rânduri sprijinul acordat de Biden Ucrainei, fapt care a amplificat temerile cu privire la viitorul acestui ajutor sub o administraţie republicană, care va controla Casa Albă, Senatul şi, posibil, Camera Reprezentanţilor.
Deşi Camera a fost controlată de republicani din ianuarie 2023, rezultatele alegerilor de marţi rămân incerte în ceea ce priveşte menţinerea majorităţii de către acest partid.
Ultima aprobare a ajutorului pentru Ucraina de către Camera controlată de republicani a avut loc în aprilie, incluzând autoritatea pentru Biden de a transfera miliarde de dolari în arme din stocurile Statelor Unite. Această măsură a avut mai mult sprijin din partea democraţilor decât al republicanilor.
În prezent, din cele aprobate rămân disponibile 4,3 miliarde de dolari pentru transferuri de arme, la care se adaugă 2,8 miliarde de dolari din fonduri aprobate anterior şi 2 miliarde pentru achiziţionarea de noi arme din industrie. Totalul de 9 miliarde de dolari în ajutor militar va reprezenta un impuls semnificativ pentru stocurile de echipamente ale Ucrainei.
În perioada următoare, Statele Unite vor continua să trimită muniţie şi arme antitanc, precum rachetele Javelin produse de Lockheed Martin şi RTX, dar şi vehicule de teren şi artilerie de 155 mm, necesare în războiul de recucerire a teritoriului ocupat de Rusia.
Analiştii avertizează că sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina ar putea fi redus odată cu preluarea controlului de către republicani asupra Casei Albe şi a unei părţi semnificative a Congresului, mai ales având în vedere recentele înfrângeri de pe câmpul de luptă ale Ucrainei.
„Va fi o problemă când se va pune problema finanţării suplimentare pentru Ucraina, lucru care va deveni necesar la un moment dat”, a declarat Scott Anderson, cercetător în guvernare la Brookings Institution, citat de aceeaşi sursă.
Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a evitat să discute despre ajutorul pentru Ucraina într-o conferinţă de presă de miercuri, spunând că era acolo doar pentru a discuta despre rezultatele alegerilor.
În campania sa pentru un al doilea mandat, Trump a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina în 2022 dacă el s-ar fi aflat în funcţie şi a susţinut că „ar putea rezolva conflictul în 24 de ore.”
Într-un interviu anterior, Trump a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze teritoriu pentru a ajunge la un acord de pace, idee pe care Kievul a respins-o categoric, iar Biden nu a susţinut-o niciodată.
Vicepreşedintele ales, senatorul J.D. Vance, s-a arătat un critic ferm al ajutorului pentru Ucraina, argumentând că fondurile guvernamentale ar fi mai bine folosite pentru priorităţi interne.