Un raport McKinsey care a cercetat impactul economic al scăderii natalităţii a constatat că Regatul Unit, Germania, Japonia şi SUA ar trebui să înregistreze o creştere a productivităţii de două ori mai mare decât cea observată în ultimul deceniu pentru a menţine acelaşi ritm de creştere a nivelului de trai văzut din anii 1990.
Fără aceste măsuri, „tinerii vor trăi în vremuri de creştere economică mai redusă, fiind nevoţi să susţină un număr mai mare de pensionari”, a explicat Chris Bradley, director al McKinsey Global Institute, conform Business Magazin.
Guvernle din întreaga lume au dificultăţi în a găsi soluţii la criza demografică, pe fondul creşterii costurilor locuinţelor şi a creşterii copiilor.
Două treimi din populaţia globală trăieşte acum în ţări cu rate ale natalităţii sub aşa-numita „rată de înlocuire” de 2,1, în timp ce populaţia sunt deja în scădere în mai multe state membre OCDE, inclusiv Japonia, Italia şi Grecia, precum şi în China şi multe ţări din Europa Centrală şi de Est.
„Sistemul nostru actual şi contractul social dezvoltat pe parcusul ultimelor decenii s-a bazat pe creşterea continuă a populaţiei pentru susţinerea vârstnicilor”, a mai spus acesta.