Marii jucători din tehnologie fac investiţii astronomice în inteligenţă artificială

Marii jucători din tehnologie fac investiţii astronomice în inteligenţă artificială
📅 2024-11-11

Trei dintre ele – Amazon, Microsoft şi Google – sunt cei mai mari furnizori de servicii cloud din lume, ocupând aproximativ două treimi din această piaţă.

Pentru că inteligenţa artificială are nevoie de servere şi cipuri scumpe şi de o putere de calcul ridicată, aceste trei companii au un avantaj faţă de celelalte, reiese dintr-o analiză realizată de XTB, casă de brokeraj specializată pe burse internaţională, citează ZF.

Sezonul publicării rezultatelor financiare a început încă de acum câteva zile cu Alphabet, compania-mamă a Google. Ca atare, rezultatele au fost foarte bune, chiar dacă piaţa a răspuns, în cele din urmă, cu o creştere modestă de aproximativ 3%, spun analiştii.

Cheltuielile de capital pentru infrastructură (CAPEX) ale Google au fost de 13 miliarde de dolari, în creştere de la 8 miliarde de dolari, înregistrate în urmă cu un an.

Microsoft a fost a doua companie care şi-a raportat rezultatele. Şi în acest caz, cifrele au fost bune, dar din cauza problemelor cu unii furnizori de componente specifice pentru cloud, compania a emis o perspectivă uşor mai timidă pentru trimestrul curent, iar acţiunile au scăzut cu aproximativ 7%.

Acest lucru ne demonstrează încă o dată cât de sensibili sunt investitorii în acest moment la ezitările din sfera serviciilor cloud şi, prin urmare, şi din cea a inteligenţei artificiale. Microsoft a reinvestit chiar mai mult decât Alphabet în ultimul trimestru: aproximativ 15 miliarde de dolari, adică o creştere de 50% de la an la an.

Rezultatele au fost excelente inclusiv în cazul jucătorului Meta. Toţi parametrii importanţi pentru companie au crescut şi, în acelaşi timp, au anunţat investiţii uriaşe. Pentru Meta, CAPEX a fost de 9,2 miliarde de dolari, comparativ cu 6,7 miliarde de dolari în urmă cu un an. CEO-ul Mark Zuckerberg a promis că aceste investiţii vor fi „semnificativ mai mari anul viitor”. Totuşi, acţiunile au sfârşit prin a pierde aproximativ 6%.

Amazon a fost ultimul dintre cei patru care a raportat rezultatele. Cifrele companiei au fost, de asemenea, excelente. Segmentul important al companiei, publicitatea şi cloud-ul au crescut vizibil, ambele cu 19%. CAPEX-ul Amazon a fost de 22 de miliarde de dolari, 55 de miliarde de dolari de la începutul anului, 69 de miliarde de dolari anul trecut, iar CEO-ul Andy Jassy spune că, în acest an, cheltuielile vor fi de 75 de miliarde de dolari.

Deşi o parte dintre acestea nu vor merge către servere, ci către infrastructura fizică, sub formă de depozite, vorbim, totuşi, despre o sumă important, notează analiştii XTB.

Dacă facem nişte calcule rapide, cheltuielile acestor patru companii sunt de aproximativ 60 de miliarde de dolari pe trimestru. Dacă sumele rămân constante, vorbim despre 240 de miliarde de dolari pe an, ceea ce reprezintă o sumă considerabilă. De asemenea, toate firmele sunt de acord că, anul viitor, cheltuielile vor creşte.

Liderii companiilor afirmă că este mai bine să investeşti „prea mult” decât „prea puţin”, deoarece cererea depăşeşte întotdeauna capacitatea de producţie, considerând aceasta o oportunitate unică în viaţă.

Unde este plasată Nvidia în acest tablou? Concret, o parte semnificativă din aceste venituri va ajunge la Nvidia, deoarece este singura companie care poate furniza cele mai bune cipuri pentru inteligenţă artificială într-un interval rezonabil.

AMD este similară din punct de vedere tehnologic, dar nu poate concura cu capacitatea de producţie a Nvidia (cipurile pentru ambele companii sunt produse de TSMC din Taiwan). În acest context, cea mai bună afacere este vânzarea de „târnăcoape” în timpul goanei după aur. În acest caz, „târnăcoapele” sunt cipurile Nvidia. Conform declaraţiilor, Nvidia are un an excelent şi se aşteaptă la acelaşi lucru şi pentru anul viitor, explică reprezentanţii XTB.

Vor aduce aceste investiţii uriaşe beneficii companiilor? Probabil, dar nu putem şti cu certitudine în acest moment. Dacă inteligenţa artificială se va dovedi a avea un impact semnificativ şi pozitiv asupra economiei globale, productivităţii şi companiilor, atunci aceste investiţii vor fi justificate.

În plus, ar întări şi mai mult poziţia deja foarte puternică a acestor mari jucători, concurenţa devenind aproape imposibilă. Totuşi, dacă AI se va dovedi a fi o „fundătură” sau dacă monetizarea va fi dificilă, aceste investiţii ar putea fi considerate risipă, iar companiile ar putea pierde sute de miliarde de dolari, mai reiese din analiză.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Premieră. O clonă a devenit mamă. Doi pui de dihor s-au născut dintr-o specie considerată dispărută

Preşedinta Georgiei solicită organizarea unor noi alegeri legislative, după scrutinul contestat

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabishvili, a cerut luni organizarea unor noi alegeri legislative după victoria din octombrie a partidului de guvernământ Visul Georgian, denunţată drept frauduloasă de către opoziţie, potrivit AFP.

Reuters: Ce consecinţe ar avea o nouă preşedinţie Trump asupra Pentagonului

Cum va fi iarna 2024-2025? Unul dintre cele mai precise servicii a lansat prognoza. Iată cum va fi afectată cererea de gaz

Previziunile climatice arată că europenii se aşteaptă la o nouă iarnă mai blândă decât de obicei, ceea ce ar putea contribui la reducerea cererii de gaze naturale.

Marii jucători din tehnologie fac investiţii astronomice în inteligenţă artificială

Marile companii de tehnologie care s-au impus şi în segmentul AI îşi propun să fie principalii jucători globali în domeniu şi se pare că, până acum, se descurcă destul de bine.

Banca Transilvania a obţinut un câştig de 675 milioane de lei din achiziţia OTP Bank

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, arată în raportul rezultatelor financiare că a obţinut un câştig de 675 mil. lei, neimpozabil, din achiziţia OTP Bank, acesta fiind determinat ca diferenţă între preţul plătit şi partea din valoarea justă a act...

Israelul semnalează „progrese” privind încetarea focului în Liban

Ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, a declarat că au existat „progrese” privind încetarea focului în Liban, unde armata israeliană a lansat o ofensivă militară majoră împotriva mişcării islamiste Hezbollah, la mijlocul lunii septembrie.

Când va intra în circulaţie primul tren nou achiziţionat în România? Răspunsul lui Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni în cadrul unei conferinţe de presă că în jurul datei de 20 noiembrie va fi pus în circulaţie primul tren nou achiziţionat în România „de vreo 25 de ani”.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: Frig până pe 16 noiembrie, încălzire de câteva zile, apoi răcire şi ploi în toată ţara până pe 24

Odobescu, despre aderarea la Schengen cu frontierele terestre: discuţiile evoluează pozitiv

Tema aderării României la Schengen şi cu frontierele terestre „este un obiectiv prioritar pe agenda României şi al MAE şi considerăm că discuţiile evoluează pozitiv”, spune ministrul de externe, Luminiţa Odobescu.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.