Creşterea a fost determinată de ambele componente ale indicatorului, cea de anticipaţii urcând cu 7,5 puncte la 30,8 puncte, iar cea de condiţii curente avansând cu 4,9 puncte până la 52,7 puncte.
Adrian Codirlaşu, preşedintele Asociaţiei CFA România, a comentat evoluţia: „Deşi, în luna decembrie, după scăderea puternică din luna anterioară, indicatorul de încredere macroeconomică s-a corectat, acesta rămâne la un nivel extrem de scăzut în contextul incertitudinii ridicate privind evoluţia economiei româneşti. De asemenea, este de remarcat reducerea anticipaţiilor de creştere economică pentru anul 2025, precum şi majorarea anticipaţiilor privind deficitul bugetar.”
Pentru anul 2025, participanţii la sondaj estimează o creştere economică de 1,3%, în scădere faţă de prognozele anterioare, şi un deficit bugetar mediu de 7,3% din PIB. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2026) este de 5,02%, în timp ce peste 85% dintre respondenţi prevăd o depreciere a leului. Cursul de schimb EUR/RON este estimat la o valoare medie de 5,0404 pentru următoarele 6 luni şi 5,0886 pentru următoarele 12 luni.
În ceea ce priveşte sectorul imobiliar, 39% dintre participanţi anticipează o stagnare a preţurilor locuinţelor în următoarele 12 luni, 32% o creştere, iar 29% o scădere. Totodată, 68% dintre respondenţi consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate.
Sondajul Asociaţiei CFA România, realizat lunar, măsoară anticipaţiile analiştilor financiari privind economia românească pentru un orizont de un an. Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină), fiind bazat pe evaluarea condiţiilor curente şi a anticipaţiilor economice.