Reactorul Flamanville-3, primul de acest fel de la conectarea reactorului Civaux 2 la sistemul energetic în 1999, se va alătura flotei EDF de 56 de reactoare din Franţa, care generează peste două treimi din energia electrică a ţării şi reprezintă coloana vertebrală a sistemului energetic din Europa de Vest, notează Bloomberg.
Atunci când va fi pe deplin funcţională, noua unitate va oferi o sursă stabilă de aprovizionare, care poate fi deosebit de utilă în timpul orelor de vârf din timpul iernii. Creşterea producţiei nucleare va reduce, de asemenea, utilizarea centralelor pe gaz.
La capacitate maximă, noul reactor ar trebui să furnizeze energie electrică pentru mai mult de două milioane de locuinţe, conform AFP.
„Conectarea centralei de la Flamanville este un eveniment istoric pentru întregul sector nuclear”, a declarat directorul general al EDF, Luc Rémont.
Punerea în funcţiune a noii centrale are loc cu 12 ani întârziere, după o multitudine de obstacole tehnice care au dus la creşterea costului proiectului la aproximativ 13,2 miliarde de euro, de patru ori mai mult decât estimarea iniţială de 3,3 miliarde.