Valoarea exactă a amenzilor este de 90,9 milioane lei (18,2 milioane euro) pentru Holcim România S.A., 66,1 milioane lei (13,3 milioane euro), pentru Romcim S.A. şi 60,9 milioane lei (12,2 milioane euro), pentru Heidelberg Materials România S.A.
Investigaţia a relevat că, în perioada 2017-2018, cei trei producători de ciment au realizat un schimb de informaţii comerciale sensibile prin intermediul unor clienţi, incluzând date despre preţuri viitoare, discounturi, condiţii şi termene de plată şi volume de vânzări. Aceste informaţii, care nu erau publice, au fost colectate, centralizate şi utilizate de fiecare companie pentru stabilirea strategiilor comerciale.
„Fiecare companie implicată a putut să prevadă, în mod rezonabil, că informaţiile despre propriile condiţii comerciale vor ajunge la ceilalţi producători. Comportamentul a condus la reducerea concurenţei, ceea ce a generat majorarea preţurilor cimentului faţă de ţările vecine”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
În comunicat se subliniază importanţa strategică a pieţei materialelor de construcţii în contextul dezvoltării economice. Cimentul rămâne un element esenţial în prepararea betonului şi producerea altor materiale de construcţii.
Sectorul construcţiilor din România s-a aflat pe un trend ascendent în ultimii ani. Chiar şi în perioada pandemiei, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu aproximativ 18% faţă de 2019. Ulterior, în contextul crizei energetice, creşterea anuală a fost de 12-15%, iar în 2024, sectorul s-a stabilizat.
Consiliul Concurenţei continuă să monitorizeze atent piaţa pentru a preveni astfel de practici anticoncurenţiale şi pentru a proteja consumatorii.