Potrivit autorităţilor, 38 de persoane din Italia, Spania, Franţa şi Belgia sunt investigate sub suspiciunea de conspiraţie pentru manipularea de bunuri furate, falsificare şi vânzare ilegală de opere de artă, a declarat luni într-un comunicat echipa de artă a Carabinierilor şi procuratura din Pisa.
Procurorul şef din Pisa, Teresa Angela Camelio, a precizat că experţii din arhiva Banksy, implicaţi în anchetă, au considerat această operaţiune drept „cel mai mare act de protecţie a operei lui Banksy”. Biroul care îl reprezintă pe artist, Pest Control, nu a oferit un comentariu imediat, dar pe site-ul său avertizează cumpărătorii despre riscul „falsurilor scumpe”.
Printre artiştii a căror operă a fost falsificată se numără şi nume consacrate din secolele XIX şi XX, precum Claude Monet, Vincent Van Gogh, Salvador Dali, Henry Moore, Marc Chagall, Francis Bacon, Paul Klee şi Piet Mondrian.
Anchetatorii au confiscat peste 2.100 de piese falsificate, estimate la o valoare de piaţă de aproximativ 200 de milioane de euro, şi au identificat şase ateliere de falsificare, dintre care două în Toscana, unul în Veneţia şi restul în alte locaţii europene.
Investigaţia a fost declanşată în 2023, după ce au fost confiscate aproximativ 200 de piese false din colecţia unui om de afaceri din Pisa, inclusiv o copie a unui desen de Amedeo Modigliani. Această descoperire a dus la identificarea falsurilor vândute prin case de licitaţii din Italia şi la legături cu un grup specializat în falsuri Banksy şi Warhol.
Pentru a-şi creşte credibilitatea, suspecţii au organizat chiar două expoziţii Banksy cu cataloage publicate în locaţii prestigioase din Mestre, lângă Veneţia, şi Cortona, în Toscana, au adăugat anchetatorii.