Noile experienţe au fost dezvăluite înaintea celebrării Jubileului în 2025, care are loc la fiecare sfert de secol.
Colaborând cu Microsoft şi cu Iconem, o companie specializată în digitalizarea siturilor de patrimoniu, Vaticanul a lansat un nou site web interactiv, o replică digitală a bazilicii şi două expoziţii bazate pe inteligenţă artificială.
Un model 3D al Bazilicii Sfântul Petru a fost construit scanând bazilica cu ajutorul dronelor, camerelor şi laserelor. Algoritmii AI au asamblat, elaborat şi completat datele.
Dronele au zburat noaptea timp de 4 săptămâni, făcând peste 400 000 de fotografii şi colectând date în echivalentul unei coloane de DVD-uri de 6 km înălţime. Datele vor fi, de asemenea, esenţiale în lucrările de conservare şi restaurare.
„Ducem Sfântul Petru nu doar în lume, ci la o nouă generaţie de oameni, într-un limbaj mai accesibil pentru vremurile în care trăim”, a declarat preşedintele Microsoft, Brad Smith.
Papa Francisc a recunoscut că inteligenţa artificială poate lărgi accesul la cunoaştere, dar a avertizat în repetate rânduri că aceasta trebuie să fie utilizată doar într-un mod etic, în beneficiul umanităţii.
Aproximativ 40.000-50.000 de persoane vizitează zilnic Bazilica Sfântul Petru.