Descoperiri ştiinţifice demne de premiul Nobel care încă aşteaptă recunoaşterea

Descoperiri ştiinţifice demne de premiul Nobel care încă aşteaptă recunoaşterea
📅 2024-10-05

În ciuda numeroaselor descoperiri revoluţionare din ştiinţă, unele dintre acestea nu au primit încă recunoaşterea Nobel, deşi au transformat domenii întregi, conform CNN. Iată cinci exemple notabile:

1. Secvenţierea genomului uman

Proiectul internaţional de cartografiere a genomului uman, finalizat în 2003, a fost o realizare monumentală care a revoluţionat biologia şi medicina. Cu toate acestea, nu a fost premiat cu Nobel, în parte din cauza numărului mare de cercetători implicaţi, depăşind limita de trei persoane care pot primi premiul.

2. Tratamentul obezităţii cu semaglutid

Medicamentul semaglutid, dezvoltat pe baza hormonului GLP-1, a revoluţionat tratamentul obezităţii şi al diabetului de tip 2. Cercetătorii cheie, printre care Svetlana Mojsov şi Dr. Joel Habener, au primit alte distincţii importante, dar premiul Nobel rămâne în continuare neacordat.

3. Inteligenţa artificială şi programul AlphaFold

AI-ul AlphaFold, dezvoltat de Demis Hassabis şi John Jumper de la Google DeepMind, a reuşit să prezică structurile 3D ale proteinelor, accelerând cercetările biologice. Deşi munca lor a fost extrem de citată şi apreciată, un premiu Nobel ar putea fi considerat prematur.

4. Microbiomul uman

Cercetările Dr. Jeffrey Gordon asupra microbiomului intestinal au deschis o nouă perspectivă asupra sănătăţii umane şi nutriţiei. Deşi acest domeniu a adus progrese remarcabile, el încă aşteaptă o recunoaştere Nobel.

5. Genele cauzatoare de cancer

Mary-Claire King a descoperit legătura dintre mutaţia genei BRCA1 şi riscul crescut de cancer la sân, ceea ce a schimbat prevenţia şi diagnosticul bolii. Descoperirea sa nu a primit Nobel, dar a avut un impact profund asupra sănătăţii femeilor.

Deşi toate aceste descoperiri sunt de o importanţă majoră, nu toate au fost încă recunoscute de Comitetul Nobel, dar ar putea fi în viitor.

Premiul Nobel pentru medicină va fi dezvăluit luni, urmat de premiul pentru fizică, marţi, şi, premiul Nobel pentru chimie, miercuri. Anunţul premiului Nobel pentru literatură va avea loc joi, iar premiul Nobel pentru pace va fi anunţat vineri.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Polonia va începe să consolideze apărarea din nord-est până la sfârşitul anului

Polonia va începe construirea primelor elemente ale liniilor de apărare consolidate la graniţele cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului 2024, a declarat un ministru adjunct al apărării, citat de Reuters.

Constatarea Marinei Regale: femeile din serviciul submarinelor, supuse misoginismului şi intimidării

Femeile din Serviciul de submarine au fost victime ale misoginismului, intimidării şi altor comportamente inacceptabile, a constatat o investigaţie a Marinei Regale, citată de BBC.

Descoperiri ştiinţifice demne de premiul Nobel care încă aşteaptă recunoaşterea

Războiul din Ucraina, ziua 955. The Times: Jumătate din obuzele utilizate de Rusia în Ucraina provin din Coreea de Nord / Polonia, pregătită să antreneze voluntari pentru Legiunea Ucraineană / Pierderi masive ale trupelor ruseşti de elită lângă Vuhledar

Israelul a confirmat că Hashem Safieddine, favorit să conducă Hezbollah, a fost ucis

Israelul a confirmat că Hashem Safieddine, favorit pentru a-i succeda secretarului general al Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a fost ucis joi într-un atac israelian în Beirut, potrivit Haaretz.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..