Imane Khelif (25 de ani), campioana olimpică la box (66 kg), se va adresa justiției, după ce un raport publicat în presa franceză a susținut că sportiva ar fi de fapt bărbat, având cromozomi XY și organe specifice masculine.
La începutul acestei săptămâni, Djaffar Ait Aoudia, un jurnalist francez, a publicat un raport în care a susținut că a accesat istoricul medical al lui Imane Khelif și că aceasta ar avea cromozomi XY (specifici sexului masculin) și un nivel crescut al testosteronului.
Potrivit Marca, Aoudia a scris că algerianca suferă de o condiție medicală care afectează doar persoanele de sex masculin și care, în cazul lui Khelif, s-a manifestat prin absența uterului și prin testicule în canalele inghinale, alături de alte organe masculine slab dezvoltate.
Un purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic Internațional (IOC) a reacționat și a anunțat că Imane Khelif se va adresa justiției în urma acestui nou raport.
„Khelif pregătește un proces ca răspuns pentru ultimele știri. IOC nu va face niciun comentariu cât timp procesul este în desfășurare și nu va comenta rapoarte apărute în presă despre documente neverificate, a căror origine nu poate fi confirmată.
Toți sportivii care au participat la turneul de box din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024 s-au supus regulamentului de eligibilitate și înscriere, cât și regulamentului medical aplicabil adoptat de Unitatea de Box de la Paris 2024 (PBU). La fel ca la precedentele competiții de box, genul și vârsta sportivilor a fost luat pe baza detaliilor din pașaport”, a transmis IOC, conform The Guardian.
Imane Khelif, boxera din Algeria, a fost unul dintre cele mai controversate personaje de la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice de la Paris. Cu puțin timp înainte de a intra în competiția feminină de box la 66 de kg, au apărut primele dezbateri cu privire la participarea lui Khelif și a lui Lin Yu-ting (Taiwan) în concurs.
În urma unui demers al Asociației Internaționale de Box (IBA), Khelif și Yu-ting au fost acuzate că au picat niște teste genetice și că, de fapt, ar fi bărbați care vor să participe în competiția dedicată femeilor.
Comitetul Olimpic Internațional (IOC) a dat asigurări că nu aceasta este situația celor două sportive, astfel că Khelif și Yu-ting au intrat în concurs. Controversa s-a adâncit după ce Angela Carini, prima adversară a algeriencei, s-a retras în mai puțin de un minut, spunând că nu a mai fost lovită niciodată atât de puternic.
În cele din urmă, Carini și-a cerut scuze pentru acest moment, iar Khelif și-a continuat evoluția la Jocurile Olimpice, reușind să câștige medalia de aur, la capătul unei finale cu tailandeza Janjaem Suwannapheng.
„Sunt calificată pe deplin să iau parte la această competiție. Sunt o femeie. M-am născut femeie, am trăit toată viața așa și am concurat ca femeie. Nu este nicio îndoială că există dușmani ai succesului meu, iar asta dă un gust special succesului pe care l-am abținut”, a declarat Khelif după ce a devenit campioană olimpică, potrivit The Guardian.
Recent, în această controversă a intrat și Donald Trump, candidatul partidului Republican la președinția Statelor Unite ale Americii, care între timp a reușit să obțină al doilea mandat, învingând-o pe Kamala Harris.
Trump a inclus-o pe Khelif într-un videoclip electoral care a avut ca temă modul în care SUA a derapat în ultimii 4 ani, perioadă în care a lipsit de la Casa Albă. „[…] Bărbații au putut să bată femei și să primească medalii pentru asta”, a fost una dintre ideile transmise în clipul utilizat de noul președinte al Statelor Unite.
„IOC este întristat pentru abuzul pe care Imane Khelif îl experimentează în prezent”, a transmis Comitetul Olimpic Internațional, care a evidențiat că sportiva născută în Ain Sidi Ali participă de multă vreme în competițiile feminine.