George Buricea, cel care încă ocupă funcția de antrenor principal al echipei de handbal masculin de la CSM Constanța, a descris într-un mesaj-manifest pe contul său de Facebook condițiile de la club și modul în care s-a încercat îndepărtarea lui.
Fosta conducere, în frunte cu Andrei Talpeș cel numit ulterior manager la echipa de baschet feminin CS Rapid, a încercat să îl îndepărteze în ultimele ore ale mandatului. Mihai Ochiuleț, noul șef, a trimis către FRH o hârtie prin care preciza că nu este de acord cu deciziile și cu fostele amenzi și a fost anulată decizia de reziliere.
Problemele financiare foarte mari și toate lucrurile acumulate l-au făcut pe Buricea să posteze un mesaj pe contul personal de facebook.
„Suporterii Constanței merită să știe adevărul! Mi-am dedicat mai mult de jumătate din viață handbalului constănțean și consider că am dreptul să vorbesc deschis despre situația acestui sport și despre provocările cu care ne-am confruntat. Este timpul ca suporterii să afle realitatea, dincolo de imaginea falsă promovată de fostul conducător al CSM Constanța, care pretinde acum că a fost artizanul performanței.
Cum stăteau în realitate lucrurile la handbal:
Performanțele echipei nu s-au datorat managementului său, ci au fost obținute în ciuda condițiilor improprii în care eram forțați să ne desfășurăm activitatea. În loc să ne susțină, eram persecutați prin notificări, amenzi și presiuni constante. Sportivii erau adesea umiliți, forțați contractual să tacă, iar mie mi-a fost impusă o clauză contractuală care preciza că nu am voie să zic nimic despre conducerea CSM Constanța, nici măcar după 5 ani de la încetarea contractului, NICI MĂCAR ÎN PRIVAT. O clauză impusă, nu negociată.
Am simțit că, în loc să fiu ajutat, eram vânat, sancționat financiar - pierzând salarii întregi, cât și prin rezilierea contractului - toate acestea în timp ce echipa se lupta să reprezinte cu onoare orașul atât în România, cât și în Europa.
De la bun început, menționez că am evitat să fac publice aceste notificări și am încercat, pe cât am putut (ținând cont de situația de atunci), să-mi văd de pregătirea echipei și de susținerea morală (și uneori financiară) a băieților. Nu doream ca băieții să fie persecutați în continuare, dar uneori nu mai puteam. Acum, acest coșmar s-a încheiat și oamenii trebuie să știe cât de mult rău a făcut acest individ.
A da... și toate aceste șicanări/notificări/acuze le primeam în apropierea unui meci important sau, mai rău, cu câteva ore înainte de un astfel de meci... în care noi, deși pe stomacul gol, luptam pentru performanță și încercam să uităm că suntem neplătiți cu lunile și în condiții umilitoare.
Doar câteva exemple:
În data de 25.10.2024 – înaintea meciului tur cu Bidasoa, am fost somat de fostul director al CSM Constanța să justific de ce am vorbit public despre situația financiară de la club, mai exact despre salariile restante de la acel moment, și de ce am postat pe pagina mea de Facebook, la data de 24.10.2024, situația privind moralul echipei. Această notificare am primit-o cu doar câteva ore înainte de meci.
Ulterior, înaintea returului cu Bidasoa, am primit o altă notificare, fiind acuzat că aș fi sursa unui articol semnat de jurnalistul Costi Prună, care descria situația dramatică de la club (despre neplata cu lunile a jucătorilor). Mi-a fost cerut să recunosc că eu sunt sursa informațiilor sau să merg la un DETECTOR DE MINCIUNI. Am acceptat detectorul, dar am solicitat ca și fostul conducător să participe, pentru a răspunde la unele întrebări legate de activitatea sa la club. Evident, a refuzat.
În data de 11.12.2024, cu câteva ore înainte de meciul cu Dinamo, printr-o notificare, am fost acuzat că aș fi instigat sportivii și antrenorii altor secții să protesteze pentru salariile lor restante, deșii unii dintre ei nu fuseseră plătiți din luna mai 2024. Am fost somat să răspund acestor acuzații până la finalul zilei, deși eu aveam meci în acea zi și am primit notificarea în timpul desfășurării lui.
CE AM PRIMIT EU DE LA CSM după aceste notificări? Amenzi însumând 2 salarii lunare (deși eram neplătit de 4 luni) și, ulterior, REZILIEREA CONTRACTULUI MEU. Această din urmă decizie a fost luată strategic, cu câteva ore înainte de ședința Consiliului Local, în care trebuia să se voteze demiterea acestui fostului conducător al CSM Constanța. Știa că urma să fie dat afară, așa că mi-a mai trimis o notificare.
Sub fostul conducător, în ultima perioadă a mandatului acestuia, cam așa au arătat condițiile ,,de performanță” pentru noi:
Salarii neplătite de aproape jumătate de an. Să ne înțelegem, majoritatea sportivilor din asta trăiesc, din salariile lunare, nu au alte venituri. Nu de puține ori mi-a fost dat să împrumut jucătorii, în ultima perioadă cu bani pentru cazare, mâncare, pentru că nu aveau din altă parte.
Cazări deplorabile și condiții infecte. Lipsa banilor pentru masă. În Spania, la meciul cu Bidasoa, am fost cazați la un hotel de o stea, departe de locație, cu condiții mizerabile. Parțial, masa a trebuit să o plătim noi. Înainte de meciul cu Ystad, am fost cazați la Otopeni, într-un hotel infestat de ploșnițe. Unii jucători au refuzat să stea acolo, dormind la prieteni. Cei care nu au avut de ales și au rămas, au fost mușcați de ploșnițe și au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Deplasări și masă pe cheltuiala noastră. Ultimele deplasări le-am făcut cu bani împrumutați de noi (clubul nu ne plătea), așteptând ulterior să ne fie decontați.
Lipsa banilor pentru tratamentele medicale. Costurile pentru tratamente și recuperarea medicală erau suportate personal de către jucători sau de către noi, antrenorii. Se făcea chetă în echipă.
Amenzi primite de către CSM Constanța, dar plătite din buzunarul meu și al celorlalți antrenori. Pentru nerespectarea Legii Novak, FRH amenda CSM Constanța, dar pentru că amenzile nu erau plătite de către club, le achitam noi, membrii echipei tehnice, pentru a evita depunctările.
Pare ireal, dar asta s-a întâmplat... Sportivii erau forțați să tacă, altfel erau amendați, așa cum am fost eu. Am simțit mereu că fosta conducere a dorit să ne facă să renunțăm, să plecăm acasă, dar era forțată în continuare să ne suporte pentru că făceam performanță, în ciuda condițiilor improprii. Atât de mult a "iubit" handbalul constănțean acest președinte.
Întrebări care așteaptă răspunsuri:
Acum, când el a părăsit clubul, aflăm din presă că sunt datorii de 16-18 milioane de lei, în timp ce bugetul alocat clubului a fost de zeci de milioane.
În ultima sa declarație, în fața Consiliului Local, individul a susținut că mai are nevoie de șase milioane de lei pentru a fi ,,la zi”. Unde este adevărul? Ce s-a întâmplat cu bani, unde s-au dus ei, atâta timp cât noi nu am fost plătiți de aproape jumătate de an?
Cele 35-38 de milioane de lei cheltuite în 2024, dacă nu s-au plătit salariile pe aproape jumătate de an, unde s-au dus? Cine e vinovat?
Ceea ce s-a întâmplat în mandatul fostului conducător a fost un dezastru pentru handbalul constănțean. Am fost forțați să muncim în condiții improprii, în timp ce, în opinia mea, clubul era condus cu o lipsă totală de responsabilitate.
Suporterii și comunitatea constănțeană merită să știe adevărul și să tragă concluziile. Mereu am crezut în dreptate și în adevăr și sunt convins că, în timp, toate aceste aspecte vor ieși la lumină și fiecare va primi ceea ce merită”, a scris George Buricea pe contul său de Facebook.
Problemele financiare au afectat și activitatea sportivă. CSM Constanța ocupă locul 5 în campionat, la 10 puncte în spatele liderului Dinamo. A fost eliminată în faza grupelor din European League, ultima în grupa cu Bidasoa Irun, Ystads și Chrobry Glogow.
George Buricea ocupă și postul de selecționer al României.