Abandonat de peste un deceniu, stadionul din Bacău e o junglă urbană. Primarul Lucian Viziteu vorbește despre proiectul unei noi arene de 32.000 locuri, încadrată de două clădiri-turn și cu un plan de exproprieri, inclusiv pe un teren deținut de Dedeman. Edilul invocă o ”viziune arhitecturală”, localnicii suspectează că, de fapt, stadionul tractează un plan pentru un boom imobiliar.
S-a scurs mai bine de un deceniu de când stadionul din Bacău a intrat, ușor-ușor, într-o stare de abandon, ajungând una dintre ruinele celebre ale României sportive postcomuniste.
E o arenă construită în 1966, pe care s-au scris episoade istorice, de la meciurile cu Arsenal, Werder Bremen și Galatasaray până la partide pline de povești, disputate în liga internă.
Dar imaginile apocaliptice adunate în ultimii ani șterg parcă în fiecare secundă amintirile despre o echipă pe ale cărei pagini se află nume precum Traian Ionescu, Angelo Niculescu, Nicolae Vătafu, Florin Halagian, Mircea Nedelcu, Emeric Dembroschi, Narcis Coman, Dudu Georgescu, Lică Nunweiller, Costel Solomon, Cristi Ciocoiu sau Dorin Goian.
Încă o vizită pe „Municipalul” din orașul lui Bacovia nu e decât un nou prilej pentru a vedea definiția dezastrului: vegetație care a acaparat uriașul de beton, gunoaie, câini vagabonzi, ziduri sparte sau fisurate, gradene distruse, scaune rupte, încăperi vandalizate, stoluri de păsări aciuate vremelnic și zgomotos.
Într-un colț, mai trăiește numai SCM Bacău, clubul care respiră în câteva camere încă vii de pe lângă vechile vestiare.
În acest timp, Primăria a comandat și a plătit în ultimii zece ani trei Studii de Fezabilitate, în 2014, 2018 și 2022, de către administrațiile Stavarache, Necula și Viziteu, ultimul fiind și actualul edil al Bacăului.
Cea mai nouă versiune pe hârtie, veche de circa 30 luni, presupune ridicarea unui complex cu un cost de 110 milioane de euro, flancat de două blocuri-turn, de unde și suspiciunea majoră că miza reală a zonei e, de fapt, una imobiliară.
Iar stadionul ar fi numai cheia care ar netezi calea spre niște boom-uri epice în jurul ipoteticelor tribune viitoare.
În 2020, când a câștigat primul mandat de primar având în spate alianța USR PLUS-PNL, Lucian Viziteu punea stadionul în prim-planul promisiunilor sale electorale.
Garanta redeschiderea arenei până în 2024. „Stadionul va găzdui, pe lângă competiții sportive, evenimente culturale, festivaluri și concerte. Totodată, voi înființa o Academie de Fotbal, pe modelul Gheorghe Hagi, finanțată de către Primărie, împreună cu parteneri privaţi. Termen de implementare: modernizare stadion, 48 de luni. Înființarea academiei de fotbal: 5 luni.
Dacă în cei patru ani de mandat, proiectele care fac obiectul prezentului contract nu se vor concretiza, nu voi mai candida pentru un alt mandat de primar şi voi returna salariul încasat. Încheiat azi, 27 septembrie 2020”, e un pasaj din angajamentul public asumat de Viziteu în campania din urmă cu patru ani.
Între timp, stadionul și-a rafinat starea de paragină, Academia Hagi 2.0 nu există, actualul primar a obținut deja al doilea mandat, fără să returneze însă salariul din primii patru ani, așa cum promisese inițial prin mesajul dedicat băcăuanilor.
În 2020, Lucian Viziteu punea stadionul din Bacău pe lista priorităților sale de grad zero
Care este însă, la zi, situația stadionului ale cărui ziduri plâng zi și noapte? O explicație încearcă pentru GSP primarul Lucian Viziteu.
„Mai avem de primit un aviz de la Consiliul Județean pentru Planul Urbanistic Zonal și studiul de fezabilitate. Prin PUZ trebuie modificați indicatorii care să permită fie Primăriei, fie unui privat să construiască două turnuri de 15 etaje, care ar încadra noul stadion. Ar urma să fie acolo un punct emblematic pentru Bacău. Aceasta e viziunea arhitecturală propusă de proiectant, «Dico și Țigănaș», la care am apelat remarcând contribuția lor la «Arcul de Triumf» din București.
Arena va avea spații comerciale, va fi înconjurată de zone verzi, de joacă, fiindcă e obligatoriu ca acolo, la kilometrul zero al orașului, să fie un perimetru viu, nu doar să vină lumea la meci sau la concert, ci să existe activitate, joburi, locuințe”, își începe Viziteu discursul.
Și continuă: „A durat foarte mult, fiindcă discutăm de un proiect mare, 110 milioane de euro pe devizul general. Urmează ca și proiectantul să mai facă anumite modificări. Dar, repet, stăm momentan după acest aviz, pe care-l așteptăm de șase luni. Inițial, am bănuit că e o chestiune de blocaj politic, dar la mijloc sunt, de fapt, chestiuni tehnice și de proceduri care trebuie respectate”.
Am obținut anul trecut 500.000 de lei de la buget pentru demolare, care va fi un proiect separat. Nu sunt bani suficienți, evident, dar încă n-am o evaluare clară pe acest segment, fiindcă n-am început investiția. Trebuie să avem aprobat întâi Studiul de Fezabilitate, adică să spună Consiliul Local «Da, vrem să facem stadion nou», după care să demarez SF-ul dedicat demolării. În paralel, să finalizăm și proiectarea tehnică a arenei
Lucian Viziteu, primar Bacău, pentru GSP
Ar fi al treilea studiu de fezabilitate, după cele din 2014 și 2018. Bunăoară, cu ocazia celui dintâi SF, primarul interimar de atunci, Vasile Tescaru, anunța cu fermitate:
„Vom fi al cincilea oraș din țară unde va exista un asemenea stadion, de categoria a doua, ceea ce l-ar putea transforma chiar într-o arenă de rezervă pentru meciurile Campionatului European din 2020. Refacerea este programată să dureze trei ani, dar sunt premise să fie finalizat mai devreme”.
De la iluzorie gazdă pentru Euro, Bacăul a continuat însă doar să colecteze studii de fezabilitate achitate constant de Primărie.
„Documentația realizată de Stavarache și Necula, foștii primari, n-avea nicio noimă. Mă refer la calitate și la faptul că a fost întocmită de niște SRL-uri de apartament, de ochii lumii”, pretinde Viziteu.
Adaugă: „Cea actuală e de vreo șapte ori mai amplă, mai serioasă, mai aplicată. Plus că proiectarea tehnică e un pas înainte, nu s-a mai făcut niciodată. Sigur, Studiul nu garantează execuția, iar istoricul demonstrează asta, dar lucrăm deja la sursele de finanțare. După ce trecem prin toți pașii locali, mergem spre Guvern cu dosarul și, chiar dacă mesajul e, momentan, că banii pentru stadioane se stopează anul acesta, nu vrem să ne ascundem. Poate între timp se mai dezgheață lucrurile”.
După Studiul de Fezabilitate vine proiectul tehnic, de zece ori mai scump. Vom începe totul pe banii noștri, inclusiv demolarea, iar în paralel vom lucra la sursele de finanțare, care pot fi inclusiv credite rambursabile sau parteneriate public-privat
Lucian Viziteu, primar Bacău, pentru GSP
Deși informațiile existente la nivelul anului 2022 arătau că în plan exista un stadion de circa 20.000 de locuri, Viziteu vorbește acum despre un proiect de 32.000 de scaune!
„Va fi cea mai mare arenă din Moldova, iar capacitatea n-am pus-o eu de la mine, ci așa a estimat-o proiectantul, luând în calcul arealul de deservire, populația din municipiu și o sută de kilometri de jur-împrejur, speranța demografică din regiune”, explică edilul Bacăului.
El anunță că ”am putea proceda deja la demolarea stadionului spre sfârșitul acestui an, dacă tot circuitul avizelor funcționează normal. Apoi, în cazul în care între timp identificăm și finanțarea, în 2026 ar fi posibilă chiar începerea construcției celui nou. Oricum, mi-ar fi greu să estimez cu informațiile de acum o dată anume când Bacăul va avea, în fine, o arenă modernă, dar presupun că un proiect de 110 milioane de euro nu se poate duce la capăt în doi ani, de exemplu”.
Pe hârtie, așa cum „există” de peste un deceniu, stadionul ar trebui însă să aibă o altă poziționare față de modelul actual. Iar reorientarea, la pachet cu arealul adiacent, ar duce și la niște exproprieri în jur.
Asta ar însemna că proiectul s-ar întinde parțial inclusiv peste o zonă vecină aparținând colosului Dedeman! Este vorba despre un teren de 2,4 hectare, pe care frații Pavăl l-au cumpărat anul trecut de la familia Cășuneanu, Costel – „Regele asfaltului”, pentru circa 6 milioane de euro, potrivit publicației bacău.net.
Acolo au funcționat pe vremuri trei terenuri de antrenament pentru echipa de fotbal și centrul de juniori al clubului, dar, aidoma stadionului, și ele s-au degradat în timp.
Marcat cu roșu, terenul care aparține în prezent companiei Dedeman se află în spatele ruinelor stadionului
Informația e confirmată de primarul Lucian Viziteu:
„Sunt acolo doi investitori privați, Cășuneanu și Umbrărescu. Am discutat cu dânșii. N-au nicio problemă. Exproprierea se face la un preț stabilit printr-un raport de evaluare. De asemenea, tot expropriere vom face și pe circa o treime din terenul deținut de Dedeman. Asta pentru că e nevoie de un spațiu mai generos, stadionul își schimbă amplasamentul cu circa 50 de metri, se rotește cumva. Trebuie să existe mai mult loc pentru parcări în față. În plus, se va recrea rețeaua de alei, șosele dimprejur”.