Odată cu oficializarea mutării lui Ahmed Bani la Galați, Dinamo mai are în componența actualului lot un singur fotbalist crescut în propria pepinieră, pe Antonio Bordușanu, și el cu un statut incert.
Bani e cel de-al doilea „câine” get-beget cedat în această iarnă, după Andrei Florescu. Astă-vară, spusese adio clubului și Vali Borcea, din aceeași generație cu Bani. E o consecință a regresului înregistrat de propria academie în ultimii ani, unul dintre obiectivele pe care clubul vrea să le restaureze în perioada următoare.
Gata, Ahmed Bani e istorie la Dinamo! La 22 de ani, fotbalistul cu dublă cetățenie, română și iordaniană, mereu catalogat drept un nume de mare perspectivă pentru dinamoviști, se desparte de clubul unde a făcut primii pași în fotbal.
Mijlocașul ofensiv a debutat în tricoul „câinilor” în februarie 2020, iar de atunci a bifat 135 de meciuri, 13 goluri și 19 assist-uri în alb și roșu, el însoțind-o pe Dinamo și în călătoria anevoioasă din Liga 2.
Internațional U21, Bani ajunsese rezervă în echipa lui Kopic, mai prindea rareori minute, iar președintele Andrei Nicolescu tocmai ce declarase că fotbalistul de picior stâng „pare puțin plafonat la Dinamo”. În stagiunea curentă, a bifat 16 apariții, 12 în Superligă și 4 în Cupa României Betano, „zestrea” sa fiind sărăcăcioasă: un gol și 3 pase decisive.
Dinamo, reinventată sezonul acesta, a ajuns pe podiumul Superligii bazându-se pe o strategie ușor de citit: prim „11” alcătuit preponderent din fotbaliști străini și o bancă în care abia dacă își mai făceau loc puținele produse livrate în ultimii ani de Academia clubului.
Banca de rezerve a lui Kopic e alcătuită, în principal, din fotbaliștii tineri „repatriați” astă-vară din Diaspora fotbalistică, vezi Caragea, Rotund, Mărginean, străini sub nivelul titularilor și alți români prezenți în club de ceva timp (Patriche, Costin). Cu realizări minuscule în dreptul lor, Ahmed Bani ori Antonio Bordușanu ajunseseră, așadar, actori episodici la Dinamo!
Ce-i drept, academia lui Dinamo a trecut printr-un regres considerabil în ultimii ani, iar juniorii promovați spre prima echipă s-au împuținat considerabil. De altfel, locul ocupat în topul academiilor întocmit anual de FRF e elocvent: La ultima clasificare, academia SC Dinamo (cea a echipei din prima ligă) se afla pe locul 25, cu un punctaj de 75.68,
La plecarea în Antalya, după ce clubul a renunțat și la Andrei Florescu, alt fotbalist școlit la Dinamo, roș-albii mai aveau în componența lotului doar doi fotbaliști de-ai casei, Bani și Bordușanu. După plecarea primului, extrema de 20 de ani, și el cu prestații neconvingătoare, a rămas singurul jucător cu un astfel de statut.
„Câinii” și-au dat seama că suferă la acest capitol și, de ultimă oră, au adus doi puști în cantonament, doi juniori considerați a fi promițători, Eduard Ilincaș (15 ani), respectiv Antonio Cristea (16 ani).
În prezent, Dinamo mai deține fotbaliști crescuți de club împrumutați în ligile inferioare din România, de notorietate fiind cazurile fraților Irimia, trimiși la Metaloglobus, portarul Oncescu, la FC Argeș, sau Costin Amzăr, care joacă sub formă de împrumut în Emirate, la Al-Nasr. Totuși, nu sunt indicii că ei ar putea deveni, prea curând, oameni indispensabili la Dinamo.
În perioada 2013-2020, Dinamo a obținut peste 6,6 milioane de euro pe fotbaliști produși exclusiv de Dinamo sau luați de la o vârstă fragedă și care și-au terminat junioratul în Ștefan cel Mare. Fără a mai pune la socoteală diverși tineri exportați încă de la 16-17 ani, care nici n-au ajuns la echipa mare, și au adus fiecare câte 200.000 de euro, în medie, în club.
Dorin Rotariu, Ionuț Nedelcearu, Valentin Costache și Steliano Filip sunt patru dintre fotbaliștii cedați pe sume importante în „epoca Negoiță”.
Roadele provenite din propria pepinieră au fost, de la an la an, tot mai neproductive. Chiar zilele trecute, Gazeta Sporturilor a trecut în revistă evoluția profesională a jucătorilor care, în 2018, câștigau Cupa României U19 în fața rivalei FCSB. Concluziile, AICI!