Țiriac Collection a organizat duminică o întâlnire cu presa pentru Mani Gyenes, recent întors acasă de la Raliul Dakar.
Emanuel Gyenes (Autonet Motorcycle Team) a încheiat pe locul 20 la moto ediţia din acest an a Raliului Dakar. El s-a clasat însă pe primul loc la Original by Motul, categoriia fără asistenţă tehnică. Competiţia a fost câştigată la moto de australianul Daniel Sanders (KTM).
La Rally 2, Gyenes s-a clasat pe locul 10 în ultima etapă şi tot pe 10 la general, iar la Original by Motul a încheiat pe primul loc atât etapa cât şi la general.
„Această motocicletă este din 2019 și a mers până în 2024. Modelul de acum, din 2025, va sosi abia peste o săptămână în țara noastră.
Pe cea din 2024 am lăsat-o aici pentru că și-a dorit-o mult Ion Țiriac. Cea din 2025 e o motocicletă mult mai adaptatî, mult mai bună. Are un alt cadru, deși seamănă foarte mult.
Au fost 14 zile de curse grele, o editie grea cu multe dimineţi friguroase, şi mă bucur că am terminat şi gestionat bine cele şase seturi de anvelope pe care am avut voie să le folosim anul acesta.
Când am ajuns la linia de sosire, am descoperit că am câştigat. Este incredibil cât de intensă a fost această ultimă etapă – cea mai intensă pe care am trăit-o în 15 Dakars.
Poate că m-a ajutat și Dacia că a fost prezentă pentru că s-a vorbit mai mult de România.
N-am câștigat mulți bani, pentru acest premiu am primit 3.000 de euro”, a recunoscut Gyenes.
„Un sportiv care de 15 ori a fost acolo și de la vârsta de 13 ani el face meseria asta… E cerere, că se cere să îl vezi, dar oferta e mai mică. Pentru că nu ai ăia 20.000 de spectatori, ca la tenis. Și figura lui, fața lui, pentru publicitate, nu e acolo în fiecare zi, ore întregi.
Și de asta vine tenisul la noi și pe urmă vin alte sporturi. Dar campioni mondiali, campioni olimpici, campioni de toate felurile… Încă nu e probă olimpică, dar după cât am văzut eu acum, că sunt acum probe olimpice la sporturi de nu ați auzit în viața voastră: soft ball, caca ball și, nu știu, alte treburi.
Probabil că își merită laurii… L-am cunoscut în zilele în care a început Paris Dakar-ul, pentru că pe vremea aia era condus de un francez care se numea Patrice Claire, și el era președintele cursei. Fusese la Roland Garros șef vreo 30 de ani. Eu vă mulțumesc la toți, îi las pe ei să vă fie parteneri de discuție acum, în special pe Emanuel.
Felicitări, respectul meu și mulțumesc că motocicleta care a câștigat vine la muzeu, pentru cei care vizitează. Să o vadă aici cu statuia matale, de carton, îmi pare rău, pentru că asta… Dar respectul meu pentru că te-ai dat jos din avion și în 30 de minute ai fost aici
În spate, unde am garajul și sutele alea de mașini, a făcut dușul și îl vedeți în fața dumneavoastră. Respect pentru caracter, pentru moralitate și pentru sportul pe care l-ai făcut. Să fii sănătos”, i-a transmis Ion Țiriac lui Emanuel Gyenes.
Cea de-a şasea ediţie din Arabia Saudită a raliului a debutat pe 3 ianuarie, în Bisha, şi a avut 7.706 kilometri la categoria moto, din care 5.146 kilometri de probă specială.
Pentru prima dată în istoria Raliului Dakar au existat cinci probe speciale în care motocicletele şi cei de la categoria auto au avut trasee diferite. Au fostone cu multă piatră tăioasă, zone rapide în canioane, traversări de ueduri, zone cu iarba cămilei, fesh-fesh şi deşertul Rub’al Khali, cunoscut şi sub numele de Empty Quarter, un deşert cu multe lacuri secate printre dune.
Foto: Mihai Pop / ProSport