Atmosfera din Washington înaintea învestirii lui TRUMP, dezvăluită de Paul Dragoș Aligică: ”Totul e mai mult sau mai puțin «business as usual»”

Atmosfera din Washington înaintea învestirii lui TRUMP, dezvăluită de Paul Dragoș Aligică: ”Totul e mai mult sau mai puț
📅 2025-01-19

Profesorul universitar doctor Paul Dragoș Aligică, expert în domeniul economiei și stabilit de 25 de ani la Washington, a relatat de la fața locului care este atmosfera în capitala SUA, cu doar câteva ore înainte de inaugurare lui Donald Trump, care de luni va fi al 47-lea președinte al Statelor Unite.

Paul Dragoș Aligică a făcut referire, într-o postare pe Facebook, la statutul actual al României în Occident, la începutul unei noi ere Trump, și pașii pe care ar trebui să îi urmeze țara noastră pentru a evolua din punct de vedere diplomatic și politic.

Profesorul universitar a explicat ce semnificație are, mai exact, „instituția tranziției și modurile în care aceasta este executată„, în societatea americană. Acesta subliniază că trecerea de la o guvernare la alta implică, de fapt, un proces care durează câteva luni de zile, iar depunerea jurământului de către președintele ales este doar un „moment ceremonial, simbolic”.

„Locuiesc în această zonă de aproape 25 de ani și am asistat, în varii forme, la mai multe tranziții de putere, cum sunt numite aici. La început, datorită faptului că am funcționat la interfața dintre lumea centralelor de idei, academică și a deciziei publice, am trecut printr-un training în care ni s-a explicat instituția tranziției și modurile în care aceasta este executată. (A durat două zile, și asta spune ceva despre această instituție complexă și esențială a democrației).

Să notez așadar că «tranziția» este o adevărată instituție în sistemul de guvernanță american, un proces complex în sine. Ceremonia de inaugurare este punctul culminant al unui proces care durează câteva luni. Un moment ceremonial, simbolic, la capătul unui proces instituțional care este cel care contează cu adevărat.”, a detaliat Paul Dragoș Aligică.

Atmosfera de la fața locului, cu câteva ore înainte de inaugurarea lui Trump: ”În bună măsură, localnicii își văd de treabă”

În ceea ce privește atmosfera de la Washington, profesorul Paul Aligică a menționat măsurile de securitate luate de autorități, înainte de ceremonia de învestire, despre care se bănuiește că „se datorează unei alerte de securitate„, fapt menționat și pe platformele de social-media.

„Într-un anumit sens, pentru toți cei care sunt locuitori ai acestui oraș, totul este mai mult sau mai puțin „business as usual”. Ceea ce trebuie să faci ori de câte ori se întâmplă ceva public în centrul Washingtonului DC este pur și simplu să eviți să ai drumuri pe acolo. La fel și acum. În general, aceasta este atitudinea localnicilor.

Acum, principala problemă aici este vremea. A fost anunțată o vreme drastică de iarnă, care ar putea să pună în discuție funcționalitatea drumurilor. De asemenea, din cauza valului de frig care se anunță, ceremonia a fost mutată în interior.

Pentru mulți, în acest moment, toate aceste evoluții sunt prilej de speculații. Există foarte multe voci și discuții care sugerează că vremea ar fi fost doar un pretext și că, de fapt, măsurile de restrângere și control a activităților și programelor legate de inaugurare se datorează unei alerte de securitate.

Fluxurile de social media au fost saturate în ultimele 24 de ore cu informații și elemente care încearcă să susțină ideea că ceva special, în termeni de securitate, are loc. Ca întotdeauna, este imposibil de determinat în ce măsură aceste speculații și evoluții sunt sau nu bazate pe date reale.

Cam aceasta este atmosfera la fața locului. În bună măsură, localnicii își văd de treabă. Zona centrală a Washingtonului este oarecum sub restricții, determinate atât de condițiile de securitate, cât și de potențialele probleme legate de vreme”, notează profesorul Paul Aligică.

„Trump nu a acceptat finanțarea echipei tranziției de la bugetul de stat”

Profesorul universitar a precizat că Donald Trump nu a acceptat finanțarea echipei de tranziție de la bugetul de stat, ci a apelat la surse private de finanțare. De asemenea, administrația Trump pune accentul pe o puternică prezență internațională„, fapt mai puțin obișnuit la un astfel de eveniment.

„Această inaugurare este specială însă în multe privințe. În primul rând, tranziția a fost făcută într-un mod mai special, care a presupus un efort pe mai multe direcții paralele. Trump nu a acceptat finanțarea echipei tranziției de la bugetul de stat (ca instituție națională, ea este bugetată, iar bugetul nu este trivial) și și-a organizat, din surse private, o bună parte a mecanismelor tranziției, pentru a se izola de aparatul de control și securitate al administrației încă în exercițiu, în care nu are încredere.

În al doilea rând, este chestiunea multitudinii de evenimente organizate de rețeaua politică și infrastructura de putere a noii administrații. O puternică prezență internațională (de obicei nu prea vizibilă la alte inaugurări) a fost de data aceasta adusă în prim plan.

Este un semn, probabil, că noua geopolitică americană va avea noi parametri internaționali. Există și o delegație românească aici, care, din câte am observat, are o agendă foarte încărcată definită chiar de gazde”, a mai precizat profesorul universitar dr. Paul Aligică.

România „trebuie să se recupleze la evoluțiile alerte ce urmează să aibă loc cu rapiditate de acum înainte”

Profesorul universitar dr. și expert în economie a precizat că suveranitatea României depinde de capacitatea țării noastre de a se adapta la „evoluțiile alerte ce urmează să aibă loc cu rapiditate de acum înainte„.

„Să sperăm că România va reuși să își revină din confuzia și bulversarea creată de izolarea informațională, diplomatică și intelectuală în care s-a blocat singură în ultimii ani și că va reuși să depășească handicapul pe care și l-a creat singură prin malpraxisul clasei dirigente, mediatice și intelectuale.

Place sau nu, trebuie să se recupleze la evoluțiile alerte ce urmează să aibă loc cu rapiditate de acum înainte, altfel e greu de spus ce pretenții mai poate avea ca stat suveran în orizontul următoarelor decenii. Aici nu e vorba de idiosincraziile noaste ideologice, ci de interesul național.
Apoi, și direct în conexiune cu observația de mai sus, ar mai fi lucruri legate de substanța radicală a transformărilor politice care se prevăd atât din zona echipei lui Trump, cât și din zona creierului coordonării de politici publice republicane în Statele Unite – centrala de idei Heritage Foundation.

Cel puțin la nivel declarativ, vor urma niște măsuri fără precedent în restructurarea statului american. Se vizează readucerea sistemului de guvernanță la niște parametri compatibili cu evoluțiile tehnologice și geopolitice din secolul XXI.

Rămâne de văzut dacă agenda foarte ambițioasă, așa cum am văzut-o și cum a fost prezentată la Heritage Foundation, în mai multe rânduri, în cadru intern, va fi pusă în practică și care vor fi implicațiile și repercusiunile, odată adusă și implementată public. Ca întotdeauna, în politică poate exista o discrepanță între ce se spune și ce se face”, a menționat profesorul Paul Aligică.

„Niciodată România nu trebuie să mai ajungă în statutul jenant în care a fost în această tranziție”

Profesorul universitar doctor Paul Aligică trage o concluzie referitor la statul României în plan diplomatic și politic, menționând că țara noastră „nu trebuie să mai fie pusă niciodată în poziția diplomatică și geopolitică de acum„.

„Indiferent de ce se va întâmpla și de natura spectacolului care va avea loc în următoarele 24 de ore, ceea ce va fi cu adevărat relevant va începe să se întâmple imediat după aceste evenimente publice și dincolo de acestea.

Oricum, privind la rece, o lecție serioasă trebuie trasă din tot ceea ce s-a întâmplat în acești ani și culminează acum: România NU trebuie să mai fie pusă niciodată în poziție diplomatică și geopolitică de acum. Niciodată România nu trebuie să mai ajungă să fie ținută pe la ușile sălilor unde se decid lucrurile, în statutul jenant în care a fost în această tranziție.

Faptul că românii au stabilit o prezență și au prins din urmă trenul în ultima etapă a tranziției, fiind acum la fața locului în mod oficial, este meritoriu. Dar să nu uităm că niciodată, niciodată în istoria sa, România nu a fost prinsă atât de descoperită în fața unor evoluții la nivelul marilor puteri și mai ales la nivelul unei puteri care e partener prinicipal.

România a fost mereu inteligentă și realistă. România a rezistat ca stat și națiune tocmai pentru că în elita sa a avut întotdeauna valențele de a fi racordată inteligent și pragmatic la tot ceea ce era relevant ca mișcare politică și geopolitică.

Niciodată nu trebuie ca delegațiile românești să mai fie puse în poziția de a fi nevoite să prindă din urmă și să se suie în tren din mers, în ultima clipă, datorita climatului si blocajului create acasă și în străinătate de românii decidenți insisi.

Începutul de recuperare este o reușită, dar o reușită cu un gust amar. Ea atrage atenția că, departe de a fi un moment al relansării, momentul 20 ianuarie va fi pentru România un moment al recuperării. Iar pe plan intern, criza politică și constituțională face lucrurile să fie și mai complicate”, a conchis profesor universitar dr. Paul Dragoș Aligică.

CITEȘTE ȘI:

ÎNVESTIRE Donald Trump. Care este programul evenimentelor

Învestire Donald Trump. Steagurile de la Capitoliu vor fi înălțate luni, 20 ianuarie/48 de km de garduri și 25.000 de polițiști scoși în stradă

Miliardari, lideri străini și celebrități, prezenți alături de politicienii americani la ceremonia de ÎNVESTIRE a lui Donald TRUMP

Donald TRUMP își începe al doilea mandat luni. Ce ar putea face președintele chiar din prima zi în funcție

O nouă „Eră TRUMP” începe în 2025. Ce implicaṭii va avea revenirea sa la Casa Albă

Donald Trump i-a mulțumit unui român înainte de ceremonia de învestire în funcția de președinte al SUA. Familia lui a fost invitată la eveniment

Câte ore au la dispoziție angajații Casei Albe pentru a înlocui bunurile familiei BIDEN cu cele ale familiei TRUMP

Prof. univ. dr. Paul Dragoș Aligică: „Vom intra într-una dintre cele mai BULVERSANTE perioade din istoria umanității”

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

CNSAS începe verificările pentru a stabili dacă mama lui Călin GEORGESCU a fost membră a Mișcării Legionare: „Venim cu un răspuns oficial”

Vicepreședintele Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Mădălin Hodor, a discutat duminică, 19 ianuarie, la Digi24, afirmațiile istoricului Florian Bichir, potrivit căruia documente din arhiva CNSAS atestă că mama lui Călin Georgescu, Aneta Popescu, a fost membră ...

VIDEO | PRIMELE imagini cu trei ostatice predate armatei israeliene de către gruparea Hamas, în urma acordului. Netanyahu: „Un moment măreț”

În urma acordului de pace temporară între Israel și Hamas, gruparea a eliberat primul grup de ostatici, din care fac parte și două românce. Jurnalista israeliană Aviva Klompas a postat pe platforma de socializare X imagini cu momentul în care luptătorii grupării Hamas predau primele trei ostatice...

Atmosfera din Washington înaintea învestirii lui TRUMP, dezvăluită de Paul Dragoș Aligică: ”Totul e mai mult sau mai puțin «business as usual»”

Profesorul universitar doctor Paul Dragoș Aligică, expert în domeniul economiei și stabilit de 25 de ani la Washington, a relatat de la fața locului care este atmosfera în capitala SUA, cu doar câteva ore înainte de inaugurare lui Donald Trump, care de luni va fi al 47-lea președinte al Statelor ...

Când este „Blue Monday”, cea mai DEPRIMANTĂ zi a anului. Sfaturile psihologilor pentru a-ți gestiona emoțiile negative

„Blue Monday” este considerată de mulți ca fiind „cea mai deprimantă zi a anului” și cade în a treia zi de luni din ianuarie. Conceptul a fost introdus în 2005 de psihologul britanic Cliff Arnall, care a folosit un calcul bazat pe factori precum vremea rece, datoriile acumulate după sărbători și ...

Donald Trump i-a mulțumit unui român înainte de ceremonia de învestire în funcția de președinte al SUA. Familia lui a fost invitată la eveniment

La ceremonia de învestire a lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii (SUA), de luni, 20 ianuarie, a fost invitată și familia unui polițist român căruia viitorul lider de la Casa Albă i-a mulțumit public, chiar înainte de eveniment. Familia polițistului român Tyler ...

Aplicația TikTok, din nou DISPONIBILĂ în SUA. Anunțul companiei: „Îi mulțumim președintelui Trump pentru că a oferit asigurările necesare”

TikTok a declarat duminică că va restabili serviciul pentru utilizatorii din SUA după ce platforma fusese blocată peste Ocean, cu o seară înainte.  Într-o declarație, TikTok a declarat că platforma de socializare este din nou accesibilă în SUA după ce președintele ales Donald Trump a oferit asigu...

Au apărut primii MIEI de Paște, deși mai sunt trei luni până la Sărbătoarea Învierii

Deși mai sunt trei luni până la Sărbătorile de Paște, în ferme au apărut deja primii miei. În aceste condiții, mulți dintre ei vor avea 25kg sau mai mult. Bucătarii spun, însă, că pentru o friptură savuroasă, ideal este ca mielul să nu aibă mai mult de 11kg. Prețurile ar putea fi de 20-22 lei [&#...

A murit mama lui DAN CAPATOS: „Drum lin, mama”. Fotografia de familie, postată de vedeta Antena Stars

Dan Capatos este în doliu, după ce mama acestuia a încetat din viață. În urmă cu un an, prezentatorul Antena Stars și-a pierdut tatăl. Capatos a dat vestea trecerii în neființă a celei care i-a dat viață, prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare, unde a postat o fotografie cu cei ...

George Simion PARTICIPĂ în calitate de vicepreședinte ECR, în Statele Unite, la ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump

Președintele AUR, George Simion, se află în Statele Unite ale Americii, acolo unde va participa la evenimentele prilejuite de învestirea noului președinte, Donald Trump.   George Simion a postat o fotografie în care apare alături de Donald Trump Jr și a transmis mesajul: „Sunt de 24 de...

Furt la muzeul PELEȘ. Un vas cu emblema regelui Carol al doilea a dispărut, după o expoziție

Autoritățile sunt în alertă, după ce un vas de cafea, care avea imprimată emblema regelui Carol al doilea, a dispărut după o expoziție organizată la castelul Peleș.  O dispariție misterioasă a fost semnalată la Palatul Peleș din Sinaia, unde anchetatorii au fost sesizați cu privire la furtul unui...

Good News

Only good and positive news.