„Blue Monday” este considerată de mulți ca fiind „cea mai deprimantă zi a anului” și cade în a treia zi de luni din ianuarie. Conceptul a fost introdus în 2005 de psihologul britanic Cliff Arnall, care a folosit un calcul bazat pe factori precum vremea rece, datoriile acumulate după sărbători și lipsa de motivație, pentru a sugera că această zi ar fi una în care oamenii se simt mai pesimiști, decât de obicei.
Pentru unii oameni, această perioadă poate reprezenta o adevărată provocare din punct de vedere emoțional. În acest context, medicul psihiatru Anamaria Ciubară afirmă că efectul „Blue Monday” este strâns corelat cu stările depresive.
„Depresia este o afecțiune psihică ce nu are o cauză unică. Se declanșează, în general, la persoanele care au un risc genetic, prin acțiunea unor factori de mediu (stres cronic, evenimente negative de viață, catastrofe naturale). Atunci când o persoană se confruntă cu multe dificultăți, atunci când problemele de viață sunt foarte mari sau influența genetică este crescută, riscul de depresie este mai ridicat”, spune aceasta, potrivit Hotnews.
Medicul Anamaria Ciubară a sublinia importanța cunoașterii factorilor de risc, pentru a putea preveni sau diminua afectele unui potențial episod depresiv.
„Pentru a reduce riscul de apariție a depresiei, au fost descrise o serie de măsuri care pot fi aplicate atât pentru persoanele obișnuite, dar mai ales pentru cele care au un risc crescut de a dezvolta această afecțiune. Aceste măsuri de prevenție ar putea reduce cu un sfert sau chiar cu jumătate riscul instalării depresiei, sunt nespecifice și includ măsuri nutriționale, legate de stilul de viață, metode educaționale, de consiliere, psihoterapeutice, farmacologice, dar și limitarea factorilor de risc”, conchide dr. Anamaria Ciubară.
Acceptă-ți emoțiile: Acceptă faptul că toată lumea trece prin perioade mai dificile și că nu este nimic în neregulă să ai momente mai puțin bune. Autocunoașterea și acceptarea sunt pași importanți în gestionarea stării emoționale.
Fă-ți timp pentru tine: În loc să te concentrezi pe toate lucrurile negative, găsește momente pentru a te relaxa, a te bucura de hobby-uri sau de activități care îți aduc plăcere și te ajută să te deconectezi.
Exercițiile fizice sunt esențiale: Activitatea fizică eliberează endorfine, hormoni care îmbunătățesc starea de spirit. Chiar și o plimbare scurtă în aer liber poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății.
Păstrează legătura cu prietenii familia: În perioadele mai dificile, este esențial să comunici cu prietenii, familia sau colegii. Susținerea socială poate oferi un sprijin emoțional important.
Evită așteptările nerealiste: Fii realist cu privire la obiectivele tale și învață să accepți că nu toate lucrurile pot merge perfect tot timpul. Încearcă să îți stabilești scopuri mici și realizabile pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit.
Apelează la un psiholog: Dacă simți că starea ta emoțională persistă sau se agravează, nu ezita să te adresezi unui specialist în sănătate mentală. Terapia poate ajuta la depășirea unor momente dificile și la gestionarea anxietății și depresiei.
În concluzie, „Blue Monday” poate fi o zi simbolică, dar modul în care alegem să gestionăm emoțiile și să ne adaptăm la provocările vieții poate face o diferență semnificativă. Este important să fim blânzi cu noi înșine și să căutăm soluții care ne ajută să rămânem echilibrați din punct de vedere emoțional.