Artificiile și petardele sunt înfiorătoare pentru patrupede. Zgomotul acestora au cauzat cel puțin anxietate câinilor, care au auzul mult mai dezvoltat decât oamenii, dar și atac de cord sau accidente din cauza fricii sau a rănilor autoprovocate când au fugit din curți.
Reprezentanții Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor le spun stăpânilor cum își pot recupera blănoșii, în cazul fericit în care cățelul s-a pierdut în noaptea de Revelion și a fost găsit de ASPA București.
„În cazul fericit în care câinele este găsit de ASPA există 2 posibilități pentru a-l recupera:
1. Dacă aveți câinele microcipat și înregistrat în Registrul de Evidență al Câinlor cu Stăpân (RECS), veţi fi contactat în max. 24 de ore. Asigurați-vă că datele dvs. de contact, în special numărul de telefon, înregistrate în RECS, sunt de actualitate.
2. Dacă nu aveţi câinele microcipat, nu veţi putea fi contactat, prin urmare vă recomandăm să verificaţi zilnic paginile de facebook ale adăposturilor noastre: ASPA Bragadiru și ASPA Mihailesti. Toţi câinii ridicați de pe domeniul public, de pe raza Mun. Bucureşti, sunt fotografiaţi şi publicați pe facebook. Prin urmare va trebui să vă identificați singur câinele pierdut și să contactați ASPA București ulterior în vederea recuperării acestuia”, precizează ASPA.
Avertismentele medicilor
Medicii știu, din experiența anilor trecuți, că tura de Revelion este una extrem de aglomerată și încearcă să îi pregătească din timp pe proprietarii animalelor pentru acest moment, a spus doctorul veterinar Alexandru Buzdea, cofondator al Spitalului Pet Stuff, una dintre clinicile din Capitală care va fi deschisă și în acest an de Revelion.
„Zgomotele puternice și vibrațiile provocate de petarde și artificii îi pot afecta în mod serios pe prietenii noștri cu patru picioare. Pot provoca de la stări de anxietate ușoară până la probleme medicale serioase și, din păcate, uneori la pierderea unei vieți.
În fiecare an, în turele de urgențe din perioada sărbătorilor, primim apeluri de la proprietari în care ne întreabă disperați ce pot face pentru a-și calma animăluțul care este extrem de speriat. Mai mult decât atât, avem frecvent raportări de câini sau pisici care au fugit de acasă, s-au lovit sau tăiat încercând să sară garduri sau, mai rău, au fost loviți de mașină”, a explicat dr. Alexandru Buzdea.
CITEȘTE ȘI:
Petardele și pocnitorile, reale PERICOLE pentru CÂINI de Revelion. Sfaturile medicilor pentru „părinții” de blănoși: ”Îi pot afecta serios”