Autoritățile din regiunea separatistă Transnistria ar trebui să înceteze să blocheze ofertele alternative de aprovizionare cu energie, au declarat reprezentanții Comisiei Europene.
Sute de mii de oameni din Transnistria au rămas fără căldură și apă caldă după ce exporturile de gaze de la Gazprom către regiune s-au încheiat pe 1 ianuarie, când a expirat acordul pe termen lung pentru tranzitul gazelor prin Ucraina vecină, conform Politico.
„Înțelegem că Guvernul Republicii Moldova a oferit deja energie și asistență umanitară Transnistriei, ofertă care nu a fost acceptată până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru Afaceri Externe, ca răspuns la o întrebare a reporterilor Politico.
Săptămâna aceasta, Politico a publicat un schimb de mesaje care dezvăluia că conducerea pro-Kremlin a Transnistriei a refuzat ofertele Republicii Moldova de a furniza gaze de pe piața europeană și a refuzat ofertele de ajutor umanitar.
„Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația, în interesul populației locale”, a spus Hipper.
Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene pentru Energie și Locuințe, a declarat că Bruxelles-ul a înființat un grup de lucru împreună cu Republica Moldova și monitorizează „situația foarte gravă” din regiune.
„Continuăm să avem schimburi periodice cu autoritățile Republicii Moldova pentru a atenua orice consecințe ale încetării livrărilor de gaze rusești către țară”, a adăugat ea.
Într-o convorbire cu jurnaliști și oficiali de rang înalt ai Administrației, premierul Republicii Moldova Dorin Recean a acuzat Moscova că a creat situația.
„Aceasta este o criză de securitate pe care Rusia, folosind energia ca pe o armă, încearcă să o inducă în regiune”, a spus el.
„Au oprit aprovizionarea cu gaze spre regiunea pe care ei o controlează, inclusiv prin faptul că au staționat ilegal trupe militare acolo și nu permit nimănui să ajute regiunea”, a spus Recean.
Guvernul Republicii Moldova spune că Moscova a refuzat să exporte gaze naturale în Transnistria pe rute alternative, ca parte a unei încercări de a inflama tensiunile înaintea alegerilor parlamentare critice programate în cursul acestui an.
Potrivit lui Recean, criza ar putea duce în cele din urmă la sfârșitul independenței autodeclarate a Transnistriei:
„Obiectivul nostru este să reintegrăm teritoriul. Și acest lucru ar trebui să pornească de la faptul că Rusia a trebuit să-și retragă trupele pentru ca noi să îl putem administra în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluție pașnică la acest conflict”.
Anatolii Dirun, profesor asistent la Școala de Științe Politice din Tiraspol, a declarat că este aproape sigur că autoritățile transnistrene încearcă să câștige timp și speră ca Moscova să găsească o soluție:
„Cred că s-ar putea întâmpla într-o săptămână, poate două săptămâni, iar în acest fel autoritățile preferă să aștepte câteva săptămâni pentru ca Rusia să intervină și să rezolve această problemă”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: