Ministerul Energiei a salutat joi decizia strategică a Romgaz, companie emblematică pentru sectorul energetic din România, de a intra pe piața furnizării de gaze naturale. Compania se pregătește să devină furnizor de gaze naturale pentru clienții casnici și non-casnici.
Ministerul Energiei consideră că acest proiect va contribui semnificativ la accesul românilor la gaze naturale în regim concurențial, asigurându-le un viitor energetic mai sigur și mai accesibil.
„Ministerul Energiei consideră că acest proiect va contribui semnificativ la accesul românilor la gaze naturale în regim concurențial, asigurându-le un viitor energetic mai sigur și mai accesibil”.
Publicarea pe platforma SEAP a caietului de sarcini pentru achiziția unui soft modular, dedicat gestionării unui număr mare de clienți, este primul pas dintr-un plan amplu care va susține furnizarea de gaze naturale în România, în condiții de siguranță și la prețuri competitive pentru consumatori, mai precizează ministerul condus de Sebastian Burduja.
„Dacă procedurile de achiziție și implementare se vor desfășura conform graficului stabilit, primele oferte destinate consumatorilor casnici și non-casnici mici vor fi disponibile în anul 2025. Totodată, acest proiect va contribui la digitalizarea sectorului energetic, pregătindu-l pentru provocările viitorului”.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat importanța acestui demers și a afirmat că „Romgaz face un pas curajos spre piața de furnizare, așa cum am anunțat încă de anul trecut. Este o nouă promisiune îndeplinită și felicit managementul companiei pentru asumarea acestui proiect strategic. Prin această inițiativă, compania își extinde orizonturile și reconfirmă că energia țării noastre trebuie să fie sigură și accesibilă pentru toți românii și companiile românești. Romgaz va deveni astfel a doua mare companie din portofoliul ministerului energiei care intră pe piața românească de furnizare, după Hidroelectrica. Suntem hotărâți să transformăm acest proiect esențial într-un pilon de competitivitate pe piața de furnizare, stabilitate economică și socială. Am dat mandat ambelor companii — și nu numai — să își extindă operațiunile din zona de furnizare și pe alte piețe din regiune, pe termen mediu, după validarea unor rezultate pozitive pe piața locală. Prefer să depindă alții de noi decât să depindem noi de alții”.
Ministrul a continuat să sublinieze planurile ambițioase ale guvernului de a transforma România într-un model de eficiență energetică în Europa Centrală și de Est.
„Dar nu ne oprim aici! Urmărim ca Romgaz și alte companii de stat să integreze, odată cu operaționalizarea cloudului guvernamental și al CRISCE, soluții de inteligență artificială pentru optimizarea consumului și reducerea pierderilor de gaze naturale. Vom implementa în viitorul apropiat și un sistem complet digitalizat de monitorizare a rețelei, făcând din România un model de inovare și eficiență în Europa Centrală și de Est. Pregătim în paralel și o serie de modificări legislative pentru a încuraja sistemele de tipul demand side management și demand response, inclusiv tarife diferențiate pentru a susține echilibrarea cererii și ofertei de energie la prețurile cele mai bune pentru clienți”, a adăugat Sebastian Burduja.
Teoretic, primele oferte ar putea fi făcute din a doua jumătate a anului.
„În situația în care procesul de achiziție al soft-ului se va derula în condiții normale, considerăm că în cursul anului 2025 vor putea fi lansate pe piață primele oferte de furnizare gaze naturale în regim concurențial, către clienții casnici și non-casnici mic”, a adăugat șeful Romgaz, al cărui acționar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participație de 70%.
Conform caietului de sarcini publicat pe SEAP, pentru a putea gestiona activitățile de furnizare și distribuție gaze naturale și energie electrică, atât în regim concurențial, cât și în regim reglementat – în calitate de furnizor de ultimă instanță (F.U.I.) – este necesară adaptarea sistemului informatic ce urmează a achiziționat, în sensul asigurării funcționalităților specifice fiecărui tip de activitate. Spre exemplu, sunt necesare adaptări ale funcționalităților specifice pe procesele de contractare, calcul preț facturare în masă, notificări automate ale clienților gestionați și raportare către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
În prezent, Romgaz furnizează gaze naturale pentru aproximativ 600 de locuri de consum și energie electrică, pentru 400 de locuri de consum. În lunile în care a fost desemnat furnizor de ultima instanță, conform prevederilor schemei de sprijin prevăzute prin OUG nr. 27/2022, Romgaz a trebuie să gestioneze încă aproximativ 2.500 de locuri de consum, arată caietul de sarcini. (mai multe detalii AICI)
Foto: Shutterstock