Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, joi, că, din câte cunoaște, compania OMV Petrom a respectat legea atunci când a încheiat un acord cu o firmă din Germania pentru a vinde un volum de gaze naturale ce ar urma să fie extrase în 2027 din perimetrul de mare adâncime din Marea Neagră, ala cum a anunțat în premieră Reuters marți seară.
Sebastian Burduja a spus joi, ca răspuns la întrebarea jurnaliștilor, în prima conferință de presă din 2025, că, din informațiile sale, OMV Petrom nu a încălcat legea atunci când a convenit cu o firmă din Germania că le va vinde gaze extrase din perimetrul Neptun Deep, unde este operator, și partener egal cu compania de stat Romgaz.
Statul, prin Ministerul Energiei, mai deține puțin peste 20% din acțiunile OMV Petrom, și, prin urmare, are doi reprezentanți în Consiliul de Administrație.
Jurnaliștii prezenți au întrebat, în lipsa unui răspuns oficial din parte responsabililor direcți, dacă OMV Petrom a notificat statul, conform legii, respectiv Art. 21 alin. (4) Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere: „Cantitățile de gaze naturale comercializate prin contracte bilaterale vor fi oferite într-o primă fază, cu prioritate, statului român prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS). Acest mecanism asigură accesul prioritar al României la resursele proprii, pentru a răspunde nevoilor naționale urgente”.
Plafonul legal al tranzacției de la care trebuie semnalat un contract Consiliului de Supraveghere al companiei este de un miliard de euro.
„Ce vă pot spune este că, din datele pe care le am, legea a fost respectată. Restul răspunsurilor cred că trebuie să vi le dea Rezervele Statului și așa este corect. Nu am indicii care să-mi spună că OMV Petrom nu ar fi notificat, așa cum cere legea”, a declarat, joi, Sebastian Burduja.
Conducerea instituției preciza miercuri că exportul viitor, după 2027, a unei cantități de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, de către OMV Petrom către o companie majoră din Germania, reprezintă „un pas firesc în cadrul unui proiect de importanță strategică pentru țara noastră și pentru Europa”.
Totuși, ministrul Energiei recomanda companiei OMV Petrom să renunțe în acest context la litigiul internațional intentat României. Gigantul a reclamat la în fața Tribunalul de Arbitraj de la Paris prevederile din legislația românească privind dreptul de preempțiune al statului asupra volumelor de gaze naturale offshore.
„Neptun Deep progresează conform planului, începerea producției fiind estimată pentru 2027. Având în vedere magnitudinea proiectului, este uzual ca producătorii să securizeze în avans vânzarea unei părți din volumele care urmează să fie produse. Nu comentăm asupra detaliilor comerciale. Compania respectă toate reglementările legale din România”, a transmis compania, în răspunsul la solicitarea Gândul privind demersul companiei.
OMV Petrom este deținută în proporție de 51,15% de compania-mamă din Austria, OMV Aktiengesellschaft, 20,69 % de statul român, prin Ministerul Energiei, iar restul de persoane juridice (24,39%) și fizice (3,75%), conform datelor oficiale la 30 iunie 2024.
Neptun Deep este considerat unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze naturale din UE, deţinând o cantitate de gaze recuperabile estimată la 100 de miliarde de metri cubi.
Giganții OMV Petrom și Romgaz sunt parteneri în proiectul Neptun Deep, o investiție totală de 4 miliarde de euro, după ce producătorul român a preluat participația americanilor de la ExxonMobil.
Citiți și:
Cât de pregătită este România cu gaze pentru iarnă. Șeful TRANSGAZ: ”Nu vor fi probleme”. Ce spune despre recuperarea datoriei de la Gazprom
Șeful OMV, despre stadiul NEPTUN DEEP: „Platforma de foraj Transocean este deja în drum spre Marea Neagră”
Șefii Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat contractul prin care concesionarii Neptun Deep își rezervă capacitate pe conducta din zona Tuzla