Guvernul Marii Britanii a refuzat ”să condamne” declarațiile președintelui-ales al SUA Donald Trump, care a reiterat intențiile expansioniste asupra Canalului Panama și Groenlandei.
”Scopul meu nu este de a condamna cel mai apropiat aliat al nostru”, a răspuns David Lammy, ministrul britanic de Externe, întrebărilor adresate la postul de televiziune Sky News.
”Să fim serioși: asta nu se va întâmpla, deoarece nicio țară din NATO nu a intrat în război de la fondarea Alianței” a transmis oficialul pentru BBC.
Lammy a notat că Donald Trump ”exprimă îngrijorări cu privire la Rusia și China în Arctica, ce privesc securitatea economică națională” a Statelor Unite și care sunt ”întrebări legitime”.
”Știam încă din primul mandat al lui Donald Trump că intensitatea discursului și imprevizibilitatea a ceea ce spune pot fi destabilizatoare”, a susținut David Lammy, conform cotidianului Le Monde.
În cadrul unei conferințe de presă organizate marți, Donald Trump a refuzat să excludă utilizarea metodelor militare pentru anexarea teritoriului autonom al Danemarcei.
Mette Frederiksen, premierul danez, va reuni, joi seara, liderii partidelor daneze pentru a-i informa cu privire la ”măsurile luate” de guvernul său, după declarațiile președintelui-ales al SUA.
Lars Lokke Rasmussen, ministrul Afacerilor Externe din Danemarca, afirmă că țara nu se află într-o ”criză diplomatică”, dar asta nu înseamnă că ”nu ar putea avea una (…) în cazul în care cuvintele se transformă în fapte”.
”Cred că trebuie să îl luăm pe Trump foarte în serios, dar nu neapărat la propriu. Nu avem deloc ambiția de a intensifica un război al cuvintelor cu un președinte care va prelua Biroul Oval”, a adăugat ministrul danez.
Premierul danez a subliniat că ”Groenlanda aparține groenlandezilor”, afirmând că Statele Unite ”sunt aliații noștri cei mai apropiați”.
Giorgia Meloni, premierul Italiei, a asigurat, joi, că Statele Unite nu vor ”anexa prin forță” Groenlanda și Canalul Panama, văzând în declarațiile sale mai degrabă un mesaj către China.
”Statele Unite respectă Carta Organizației Națiunilor Unite care stipulează că integritatea teritorială și suveranitatea țărilor trebuie să fie respectată. Sunt, deci, sigură că ei vor urma aceste principii în viitor” a declarat Kaja Kallas, vicepreședintele Comisiei Europene.
La rândul său, Administrația Vladimir Putin a asigurat, joi, că urmărește foarte atent retorica ”dramatică” a președintelui-ales, Donald Trump, cu privire la Groenlanda.
”Arctica este o zonă a interesului nostru național, a interesului nostru strategic. Suntem interesați în menținerea atmosferei de pace și stabilitate în zona arctică”, a afirmat Dmitri Peskov, secretarul de presă al Kremlinului.
Foto: Profimedia
Citește și:
Kremlinul reiterează interesul RUSIEI pentru zona arctică, în contextul declarațiilor lui Donald Trump cu privire la Groenlanda și Canada
Le Monde: ”POPULISMUL este și o criză a educației” /Sunt necesare investiții pentru ca sistemul școlar să nu alimenteze demagogia
VIDEO China acuză UE că impune BARIERE comerciale /Comisia Europeană: Regulamentul Subvențiilor are rolul de a garanta ”concurență loială”