Ce urmează pentru parteneriatul strategic România-SUA sub noul mandat al lui TRUMP? Analist: „Nu suntem poziționați bine și avem concurență - Ungaria”

Ce urmează pentru parteneriatul strategic România-SUA sub noul mandat al lui TRUMP? Analist: „Nu suntem poziționați bine
📅 2025-01-20

Relațiile bilaterale dintre România și Statele Unite continuă să fie un subiect de interes, iar evoluțiile din cadrul noii administrații americane pot modela viitorul parteneriatului strategic. Într-un dialog cu profesorul de științe politice Radu Carp, Gândul analizează ce implicații ar putea avea un nou mandat al lui Donald Trump pentru România, identificând atât provocările, cât și oportunitățile care ar putea apărea pentru țara noastră.

Mar-a-Lago, noul Birou Oval

Radu Carp subliniază că, în comparație cu începuturile mandatului anterior al lui Donald Trump, România se află într-o poziție mai delicată. Acesta este de părere că relațiile bilaterale între România și SUA în această perioadă de tranziție nu au fost atât de directe sau de personalizate.

„Am văzut un adevărat pelerinaj înainte de investire la Mar-a-Lago, care a devenit un fel de birou oficial, unde s-au lansat diverse inițiative. Noi n-am avut o ușă deschisă acolo. Singurele contacte au fost făcute prin ambasadorul nostru la Washington, care a fost foarte activ în ultima perioadă, inclusiv în definitivarea acestui program viza waiver, dar niciun lider român nu a fost în persoană să se întâlnească cu puterea administrativă.

A existat doar o convorbire telefonică despre care a relatat premierul Ciolacu și atât. Deci, din acest punct de vedere, nu suntem poziționați foarte bine și, din păcate, avem o concurență. Se știe foarte bine faptul că Viktor Orban este un apropiat al lui Donald Trump”, spune profesorul Carp pentru Gândul.

Radu Carp consideră că va fi mai dificil pentru România să reconsolideze parteneriatul strategic cu Statele Unite, iar cheia acestui demers ar putea fi consolidarea alianței cu Polonia.

„Este mai greu pentru România în acest moment să înceapă reconsolidarea acestui parteneriat strategic decât era în 2016”.

Oportunități de cooperare europeană

Cu toate acestea, există și un colț de optimism în ceea ce privește relațiile dintre România și SUA sub administrația Trump. Potrivit lui Radu Carp, liderii europeni sunt deja familiarizați cu stilul de politică externă al președintelui american, iar Uniunea Europeană poate juca un rol important în coordonarea pozițiilor sale față de Washington.

„Este esențial pentru România să se plaseze într-o alianță cu Polonia și să colaboreze îndeaproape la orice inițiative va avea administrația de la Washington. Pentru că Donald Trump este un lider pragmatic și va veni cu inițiative, fără doar și poate, nu va aștepta să vină inițiative din partea europeană sau din partea Chinei, ci va veni cu inițiative noi și va trebui să fim pregătiți pentru orice astfel de inițiativă”.

Provocarea alocării banilor pentru apărare

Un alt subiect important în relațiile dintre România și SUA este bugetul apărării, în contextul cerințelor informale ale președintelui Donald Trump ca statele membre NATO să aloce 5% din PIB pentru cheltuieli de apărare.

Radu Carp afirmă că această cerință este nerealistă și va duce la o negociere care va conduce probabil la o sumă mai realistă, de 3% din PIB, dar pe o perioadă mai lungă.

„Niciun stat din NATO, inclusiv Statele Unite, nu alocă un procent atât de mare pentru apărare. Strategia lui Donald Trump este tocmai de a plusa, de a marca o cifră nerealistă, în momentul în care nu era încă investit președinte pentru a începe negocierile în vederea măririi acestei ținte, care în mod oficial astăzi este la 2%. Există și documente care prevăd 2,5%, dar nu sunt asumate de toți membrii Alianței.

Deci, cred că în mod rațional, această cifră va duce la o negociere care, în final, s-ar putea să ducă la un procent mai realist de 3%, dar asumat pe o perioadă mai lungă. Pentru că nu e vorba doar de procente, este vorba și de faptul că trecerea de la un procent la altul înseamnă mai multă producție de armament”, explică profesorul de științe politice.

Istoria parteneriatului strategic România-SUA

Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii a fost lansat la 11 iulie 1997, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui S.U.A., Bill Clinton. Vizita preşedintelui Clinton a fost urmată de un schimb de scrisori între miniștrii de externe ai celor două state. Ulterior schimbului de scrisori, asistentul pentru afaceri europene şi canadiene al secretarului de stat al SUA a efectuat o vizită la Bucureşti, în octombrie 1997, ocazie cu care au fost stabilite domeniile de interes ale parteneriatului.

La 13 septembrie 2011, la Washington, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Declaraţia confirmă Parteneriatul excelent, pe termen lung şi în continuă dezvoltare, dintre cele două state, şi stabileşte, de asemenea, pilonii relaţiei România – SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.

Anii 2017, respectiv 2019 au marcat o consolidare a relațiilor bilaterale, prin dialogul la nivel înalt dintre Președintele României şi Preşedintele SUA, cu ocazia vizitelor la Washington a şefului statului, în perioada 5-9 iunie 2017, respectiv 19-20 august 2019. În urma vizitei, din august 2019, a fost stabilit parcursul de dezvoltare pe termen mediu a relației, prin Declarația Comună adoptată de către cei doi șefi de stat.

Declarația acoperă toate domeniile principale ale Parteneriatului Strategic (apărare, securitate energetică, comerț și investiții, buna guvernare și lupta împotriva corupției) și introduce două domenii noi de cooperare, securitatea rețelelor 5G și sectorul nuclear civil. Formalizarea cooperării bilaterale în aceste domenii a continuat prin Memorandum-urile de Înțelegere încheiate de România și SUA în august, respectiv septembrie 2019.

Pe 10 ianuarie 2025, secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu secretarul de stat Antony Blinken, a anunțat accederea României în Programul Visa Waiver. Biroul pentru Vamă și Protecția Frontierelor al SUA (CBP) estimează că aplicația online și aplicația mobilă ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vor fi actualizate în jurul datei de 31 martie 2025.

Momentul a fost marcat de o ceremonie și la Palatul Victoria, acolo unde premierul Marcel Ciolacu și ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, au sărbătorit momentul istoric dintre cele două state. (citește mai multe AICI)

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Influencerul Arman Abbasi a fost băgat în spital dintr-un PUMN de un tânăr care a refuzat să fie filmat

Un influencer din București a fost bătut de un adolescent pe care intenționa să-l intervieveze. Agresorul a refuzat, iar in urma insistențelor „producătorului de conținut” l-a băgat pe acesta în spital dintr-un singur pumn. Potrivit unor surse judiciare, influencerul este Arman Abbasi...

Consiliul Concurenței a sancționat două companii cu 1,4 milioane lei pentru TRUCAREA de licitații. Lucrarea este deja finalizată

Consiliul Concurenței a sancționat Societatea de Construcții Napoca SA și compania Beton Constructorul SRL cu amendă în valoare totală de 1,42 milioane de lei (286.758 euro), pentru trucarea unei licitații lansate de Primăria comunei Chinteni, din județul Cluj. Autoritatea în domeniul concurenței...

În ultima zi de mandat, BIDEN îi grațiează preventiv pe FAUCI, Milley și membrii Comitetului 6 Ianuarie / „Nu pot, cu bună știință, să nu fac nimic”

Președintele american Joe Biden a emis, luni, în ultima sa zi la Casa Albă, grațieri preventive pentru fostul consilier medical Anthony Fauci, generalul în retragere Mark Milley și membrii comisiei din Camera Reprezentanților care au investigat atacul la Capitoliul SUA, din 6 ianuarie 2021. Pe li...

Ascensiunea mișcării conservatoare „MAGA”: Cum Donald Trump transformă cultura americană, de la sport la divertisment TV

Mișcarea conservatoare „Make America Great Again” (MAGA), lansată de Donald Trump de aproape 10 ani, își extinde influența dincolo de Casa Albă, având un impact profund asupra mai multor aspecte ale societății americane, de la sport și divertisment până la mediul corporativ și cultura populară. P...

Provocarea mandatului lui Donald TRUMP: Pacea între Putin și Zelenski. Analist militar: „Rusia va cere ca Ucraina să renunțe la accederea în NATO”

Unul dintre cele mai importante puncte de discuție din politica externă a președintelui Donald Trump va fi, fără îndoială, conflictul dintre Rusia și Ucraina. De la începutul războiului în februarie 2022, Trump a subliniat că, dacă va reveni la Casa Albă, va pune pe agenda sa prioritară obținerea...

UE evită să îi transmită un ”mesaj specific” președintelui TRUMP /Comisia Europeană pare să se distanțeze de vizita Giorgiei Meloni în SUA

Uniunea Europeană nu îi transmite niciun ”mesaj specific” președintelui Statelor Unite, Donald Trump, anunță Comisia Europeană, care pare să se delimiteze de vizita la Washington a premierului Italiei, Giorgia Meloni. Un jurnalist a întrebat, la conferința de presă a Comisiei Europene, dacă a exi...

Protecție divină pentru aceste 3 ZODII, în februarie 2025. Cum vor fi influențați nativii în cele 28 de zile

Trei zodii vor beneficia de protecție divină, iar norocul va fi de partea lor, în februarie 2025. Iată cum vor fi influențați acești nativi, în cele 28 de zile, în plan financiar, amoros și social. Trei nativi vor avea parte de vești bune din partea astrelor. Luna februarie 2025 va aduce acestor ...

11 măsuri radicale promise de Donald Trump. Le va aplica din prima zi a celui de-al doilea mandat de președinte reales al SUA

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a făcut o serie de promisiuni despre măsurile pe care le va aplica încă din prima zi a noului său mandat. Planurile lui Trump sunt extinse și vizează mai multe domenii. Printre ordinele executive menționate se află: deportarea în masă a imigranți...

Viktor Orban: După învestirea lui Donald Trump, „până și SOARELE va străluci diferit la Bruxelles”

Președinția lui Donald Trump în Statele Unite va declanșa un nou val de creștere a dreptei în Europa, a declarat premierul ungar Viktor Orban. Premierul maghiar, un susținător îndelungat al lui Trump, preconizează o „epocă de aur” pentru relațiile dintre SUA și Ungaria, stat membru al UE, sub pre...

FACTURI pe minus la lumină

Românii primesc în prezent facturi cu valoare negativă (cu minus) la energia electrică, ca urmare a unei modificări legislative recente. Românii au început să primească facturi cu sume negative pentru energia electrică, ca urmare a stornării facturilor emise pentru consumul din lunile octombrie ș...

Good News

Only good and positive news.