Consiliul Uniunii Europene a adoptat, marți, noi sancțiuni împotriva Rusiei, în efortul de a forța Administrația Vladimir Putin să accepte un armistițiu și negocieri cu Ucraina pentru oprirea războiului.
”Consiliul UE a adoptat astăzi al 17-lea set de măsuri restrictive economice și individuale, prin care este oprit accesul Rusiei la tehnologie militară esențială și sunt limitate resursele Rusiei care alimentează războiul de agresiune contra Ucrainei, fiind vizată puternic flota obscură a Rusiei de petroliere, firmele care o gestionează și un producător major de petrol”, a comunicat Consiliul Uniunii Europene.
”Referitor la Ucraina, cred că este important, așa cum am spus cu toții, cele 27 de state membre UE, că trebuie să fie instituit un armistițiu complet și necondiționat, Ucraina a acceptat deja ideea acum 60 de zile, iar noi am stabilit că, dacă Rusia nu acceptă, ceea ce am observat ieri, atunci trebuie să exercităm presiuni suplimentare. Prin urmare, vom decide astăzi cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni, dar vom continua să elaborăm sancțiuni pentru a exercita mai multă presiune asupra Rusiei, astfel încât să vrea pace. Acestea sunt cele mai puternice sancțiuni decise împotriva Rusiei de la începerea războiului”, a declarat Kaja Kallas, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.
Rusia și Ucraina vor iniția ”imediat” negocierile pentru un armistițiu general, a anunțat luni seară președintele SUA, Donald Trump, calificând drept ”excelentă” conversația cu omologul său rus, Vladimir Putin.
”Tocmai am încheiat o convorbire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Cred că s-a derulat foarte bine. Rusia și Ucraina vor începe imediat negocierile în sensul unui armistițiu și, cel mai important, în sensul opririi războiului. Condițiile vor fi negociate între părți, întrucât doar așa poate fi, ei știu detalii ale negocierilor pe care nu le cunoaște altcineva. Tonul și spiritul conversației au fost excelente”, a declarat Trump.
La rândul său, Vladimir Putin a anunțat că Rusia este pregătită să propună Ucrainei un plan pentru un eventual acord de pace care să fie precedat de un armistițiu general, fără însă a preciza când ar putea fi suspendate confruntările militare.
”Am stabilit cu președintele Statelor Unite ca Rusia să propună și să fie pregătită să colaboreze cu partea ucraineană asupra unui memorandum privind un viitor acord de pace, care ar fi precedat de un armistițiu pentru o anumită perioadă, dacă se ajunge la un acord în acest sens”, a precizat Vladimir Putin.
Foto: Profimedia
Citește și:
ANALIZĂ Christine Lagarde, BCE: UE trebuie să avanseze integrarea și să reconfigureze sistemul ECONOMIC, în contextul tensiunilor geopolitice