Președintele-ales al SUA, Donald Trump, a anunțat, vineri, că va contesta verdictul în cazul procesului din New York privind fraude cu fonduri electorale, denunțând un caz politic instrumentat de Administrația Joe Biden și de politicienii ”democrați radicali”.
”Democrații radicali au pierdut o altă acțiune ne-americană de tipul vânătorii de vrăjitoare. După ce au cheltuit zeci de milioane de dolari și șase ani de zile pe activități obsesive, în loc de a-i proteja pe cetățenii din New York de infracțiuni, prin coordonarea de către Departamentul Injustiției condus de Biden/Harris și prin acuzații fără fundament și false, eu am primit o exonerare necondiționată. Rezultatul arată că, așa cum au spus experții legali, nu a existat niciun caz”, a afirmat Donald Trump într-un mesaj postat pe platforma Truth Social.
”Evenimentul de astăzi este o odioasă șaradă, iar, acum, dat fiind că s-a încheiat, vom contesta în apel această farsă și vom restabili încrederea americanilor în mărețul nostru sistem judiciar”, a subliniat președintele-ales al SUA.
Donald Trump a primit, vineri, sentința în procesul în care a fost găsit vinovat de fraude cu fonduri electorale, dar Tribunalul din New York a optat pentru ”exonerarea necondiționată”, pentru a nu ofensa funcția de președinte al Statelor Unite.
În mai 2024, Donald Trump a fost găsit vinovat de instanță pentru fraude cu fonduri electorale, inclusiv prin efectuarea de plăţi ilegale către o actriță de filme pentru adulţi în campania electorală din 2016. Trump pledase nevinovat la cele 34 de capete de acuzare din acest proces, afirmând că echipa sa nu a comis nicio infracțiune. Însă juriul Tribunalului din Manhattan a stabilit că este vinovat de toate acuzațiile. Procurorul special Jack Smith, contestat puternic de Trump, a inițiat discuții cu Departamentul Justiției pentru oprirea proceselor federale împotriva acestuia.
În iulie 2024, un judecător din statul Florida, Aileen Cannon, a respins inculparea lui Donald Trump în cazul documentelor clasificate depistate în reședința sa din Mar-a-Lago, stabilind că numirea în funcție a procurorului special Jack Smith era ”nelegală”. În motivație, instanța a stabilit că ”procurorul special nu a fost numit de președinte și confirmat de Senat”. După acea decizie, Trump a cerut oprirea tuturor investigațiilor ”politice” care îl vizează.
Foto: Profimedia
Citește și:
MACRON vrea să continue dialogul cu Elon Musk, în timp ce denunță „noua internațională reacționară”
VIDEO UE respinge amenințările lui TRUMP privind impunerea de taxe vamale Danemarcei /„Avem instrumente de apărare comercială”