Legislația rutieră nu interzice în mod explicit consumul de cafea sau apă în timpul conducerii. Cu toate acestea, șoferii sunt obligați să mențină controlul vehiculului și să conducă în siguranță. Dacă un polițist consideră că acțiuni precum consumul de băuturi afectează capacitatea de a conduce, șoferul poate fi sancționat pentru conducere neglijentă.
Conform Codului Rutier din România, lăsarea liberă a volanului în timpul conducerii este considerată o abatere gravă, deoarece compromite controlul asupra vehiculului și pune în pericol siguranța rutieră. Este esențial ca șoferii să acorde prioritate siguranței și să evite orice activități care le-ar putea distrage atenția de la drum.
Această conduită se încadrează la „conducerea neglijentă” și poate atrage sancțiuni semnificative. Conform legislației actuale, sancțiunile pentru astfel de abateri includ amendă, puncte de penalizare sau suspendarea permisului de conducere.
Potrivit Art. 99 (13) din Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, “constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni […] lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comandă a vehiculului”.
Clasele de sancțiuni prevăd amenzi corespunzătoare, în funcție de gravitatea faptei. Pe lângă amendă, șoferul poate primi puncte de penalizare, care se acumulează în cazierul rutier.
Art. 100 (10) din aceeași lege precizează următoarele: “constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic”.
În cazuri grave sau în situația acumulării unui număr mare de puncte de penalizare, permisul de conducere poate fi suspendat pentru o anumită perioadă
Este esențial ca șoferii să mențină controlul total asupra vehiculului în orice moment pentru a asigura siguranța proprie și a celorlalți participanți la trafic