Președintele SUA, Donald Trump, a generat o dispută cu omologul său sud-african, Cyril Ramaphosa, în cursul întrevederii de la Casa Albă, pe tema crimelor care vizează fermieri din Africa de Sud, dar liderul sud-african a evitat un scandal, afirmând că va încerca să abordeze preocupările Washingtonului.
Donald Trump a ordonat vizionarea unui video-documentar prezentat ca fiind despre ura rasială și despre genocidul îndreptat împotriva fermierilor albi din Africa de Sud.
”Opriți luminile și dați drumul la acest video pe ecranul din spatele dumneavoastră”, a declarat Trump la începerea întâlnirii.
Persoane de culoare, probabil parlamentari sud-africani, afirmau, în înregistrare, că nu cer ”permisiunea președintelui și a nimănui” pentru a ocupa terenuri agricole în Africa de Sud.
”Îi vom expropria fără compensații, indiferent dacă le place sau nu. Dacă au obiecții, pot cere azil în America”, afirmă un activist prezentat în documentarul prezentat de Casa Albă.
”Este ceva foarte rău, acestea sunt locuri unde au fost îngropați oameni, peste 1.000 de fermieri albi. Este ceva teribil, nu am mai văzut așa ceva”, a afirmat Donald Trump.
În schimb, Cyril Ramaphosa și-a păstrat calmul și a declarat, conform BBC, că va ”aborda preocupările” Statelor Unite, argumentând că activiștii prezentați în documentar sunt parlamentari din partide care nu participă la guvernare.
Președintele Ramaphosa i-a cerut ministrului sud-african al Agriculturii, John Steenhuisen, care este alb, să abordeze problema siguranței publice din Africa de Sud, explicând că victimele sunt atât fermieri albi, cât și de culoare.
”Oamenii care sunt uciși, din păcate prin criminalitate, nu sunt doar albi. Cei mai mulți dintre ei sunt persoane de culoare”, a argumentat Cyril Ramaphosa.
Scena de la Casa Albă amintește de scandalul din februarie, dintre președinții american și ucrainean, Donald Trump și Volodimir Zelenski.
”Spre deosebire de Zelenski, Ramaphosa nu și-a pierdut cumpătul. Probabil că Ramaphosa nu va pleca de la Washington cu acordurile comerciale la care spera, dar a supraviețuit la ceea ce putea fi o lovitură mult mai gravă asupra relațiilor Statelor Unite cu Africa de Sud”, comentează postul BBC.
Foto: Profimedia
Video: Fox News
Citește și:
VIDEO RUSIA acuză Franța și Marea Britanie că instigă SUA să aplice sancțiuni /„Nu mai vrem abordări de tipul «armistițiu și mai vedem»”