Administrația Joe Biden nu a confirmat, dar nici nu a negat informațiile despre permisiunea acordată Ucrainei de a folosi rachete tactice americane pentru a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, Washingtonul acuzând Moscova de escaladarea conflictului, după ce Kremlinul a catalogat decizia ca fiind ”nechibzuită” și ”periculoasă”.
Oficiali americani citați de cotidianul The Washington Post au afirmat că președintele Joe Biden a acordat Ucrainei permisiunea de a folosi rachete tactice cu rază lungă de acțiune de tip ATACMS pentru a ataca poziții militare din Rusia, în prima etapă doar în regiunea Kursk, unde au loc lupte între trupele ucrainene și armata rusă.
Întrebat despre aceste informații, Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, a refuzat să confirme sau să infirme modificarea liniei politice a Administrației SUA.
”Nu am nicio modificare a liniei politice despre care să vă vorbesc astăzi. Așa cum știți, de când Rusia a lansat invazia totală și chiar înainte de a o lansa, Statele Unite au creat o coaliție de peste 50 de țări pentru a furniza Ucrainei asistența adecvată și pentru a trage la răspundere Rusia. Am transmis clar că ne vom adapta permanent și vom ajusta capabilitățile furnizate Ucrainei când va fi cazul și ați observat acest lucru prin acțiunile noastre din ultimii ani, dar nu am noi evoluții politice despre să vorbesc astăzi”, a afirmat Matthew Miller, într-o conferință de presă.
Administrația de la Moscova a condamnat vehement presupusa decizie a Washingtonului, avertizând că există riscul escaladării conflictului militar.
”Este clar că actuala Administrație SUA intenționează să acționeze în sensul întreținerii conflictului și inflamării tensiunilor. Această decizie este nechibzuită, periculoasă”, a reacționat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul The Guardian.
Rugat să comenteze acuzațiile Rusiei, Matthew Miller a afirmat că Rusia a generat escaladarea conflictului.
”Nu voi vorbi și nu voi confirma vreo schimbare a liniei politice, dar dacă observăm cine escaladează acest conflict, Rusia a escaladat conflictul constant. Chiar în ultima lună, Rusia a recrutat și a transferat pe teren peste 11.000 de militari nord-coreeni, care sunt acum pe linia frontului în regiunea rusă Kursk, confruntându-se cu armata ucraineană. Este o escaladare majoră generată de Rusia, care a adus o armată din Asia într-un conflict din Europa, iar secretarul de Stat a transmis că reacția noastră va fi fermă”, a subliniat Matthew Miller.
Informațiile despre decizia SUA de a permite Ucrainei să lanseze atacuri în Rusia cu rachete tactice americane intervin pe fondul preocupărilor că președintele-ales Donald Trump va opri sprijinul militar pentru Ucraina și va cere soluționarea conflictului prin negocieri cu Rusia.
Foto: Profimedia
Citește și:
Borrell: UE trebuie să aibă poziții coordonate dacă vrea să își păstreze influența la nivel global /Trump va aborda riscurile generate de CHINA