Lidera USR și candidata formațiunii la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a fost pusă în dificultate luni seară, în cadrul unei dezbateri organizate de Digi 24. Întrebarea, adresată de contracandidatul său, Mircea Geoană, a vizat aspecte esențiale legate de securitatea națională și relațiile României cu NATO.
Mircea Geoană a întrebat-o, în cadrul dezbaterii, pe Elena Lasconi care sunt planurile de apărare NATO pentru România, care sunt comandamentele NATO din România și către cine ar subordona forțele militare ale României la nivelul unui comandant militar al NATO.
Răspunsul candidatei USR a fost că scenariul este „o situație fantezistă”.
Afirmația Elenei Lasconi a fost contestată imediat de Mircea Geoană, care a subliniat că o astfel de ipoteză reprezintă un scenariu real de activare a mecanismelor NATO în cazul unei crize severe.
Elena Lasconi a adus în discuție activarea articolului 5 „pentru prima dată în istoria NATO”, articol care fusese deja activat în anul 2001, în urma atacurilor teroriste din SUA.
„O situație extrem de periculoasă ar fi activarea articolului 5, care nu a fost niciodată încălcat de când există NATO. În momentul de față, eu cred că trebuie să privim cu foarte mare atenție ce se întâmplă în Ucraina, trebuie să privim cu mare atenție ce se întâmplă în Republica Moldova și să ne gândim că trebuie să sprijinim Ucraina ca să câștige acest război.
Este esențial să cheltuim acei 2,5% din PIB pentru înzestrare armată, ca să ne putem pregăti, pentru că, chiar și în cazul în care ar fi încălcat articolul 5 din NATO, asta ar însemna că noi trebuie să rezistăm cel puțin 30 de zile, dacă există vreun pericol la adresa securității României.
Și noi trebuie să ne pregătim pentru asta. Și, în acest sens, cred că Polonia este cel mai bun exemplu. Este un exemplu pe care putem să-l urmăm, pentru că ei asta au făcut în această ultimă perioadă”, a spus Elena Lasconi.
Mircea Geoană a corectat-o: „Doamne Dumnezeule! (…) Articolul 5 a fost activat o singură dată, pentru SUA, după atacurile din 11 septembrie. Cele 30 de zile, nu știu de unde le scoateți. Doctrina NATO este să activăm din prima secundă apărarea întregului teritoriu aliat”.
Fostul secretar general adjunct al NATO a pus sub semnul întrebării pregătirea Elenei Lasconi pentru a ocupa funcția de președinte al României.
Din punct de vedere a ceea ce aveți ca noțiuni de securitate națională, iertați-mă, dar nu cred că sunteți pregătită pentru funcția de președinte al României, a declarat acesta.
În replică, Elena Lasconi a susținut că este pregătită pentru funcția de președinte, în ciuda criticilor: „Vă mulțumesc, domnule Geoană, pentru subestimare, dar chiar sunt foarte pregătită pentru asta”.
Geoană a replicat scurt: „Cel puțin la acest domeniu.”
La finalul lunii octombrie, lidera USR nu a știut să menționeze ce țări fac parte din Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU). În plus, aceasta a afirmat în mod fals, că România este membră, deşi țara noastră nu face parte din acest organism.
Întrebată, la Antena 3 dacă va participa la reuniunea Consiliului de Securitate, unde se discută eventuala sancţionare Israelului din cauza operațiunilor militare din Fâșia Gaza, ea a precizat că, la ONU, direcţia va fi cea a partenerilor noştri americani.
Mai mult, Elena Lasconi nu a știut nici câți membri are Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Ea a vorbit despre 13 membri, deși CSAT are doar 12.