Continuand sa navigati acest site sunteti de acord cu folosirea cookies si acceptati termenii si conditiile sitului
Conditii de utilizare
ACTUALITATE.ORG este un sit de stiri al carui unic scop este de a acumula si afisa ultimele stiri romanesti, asa cum sunt publicate de catre cele mai mari situri de stiri din Romania, fara a fi stocate in vreo baza de date. In acest sens va informam ca:
- nu suntem autorii stirilor afisate si nu putem verifica veridicitatea acestora
- stirile publicate vor inceta sa existe dupa ce sunt sterse de pe situl de origine
- pentru mai multe informatii referitoare la stirile publicate ori la autorii acestora, va invitam sa vizitati paginile stirilor originale (veti gasi legaturile in partea de jos a articolelor)
Anul 2025 marchează începutul unei nou generații: BETA. Oamenii care se vor naște vor experimenta o copilărie diferită față de generațiile anterioare
1 ianuarie 2025 marchează nașterea unei noi generații. Se numește Generația Beta. Generația Beta, sau pe scurt Gen Beta, se va naște între 1 ianuarie 2025 și 31 decembrie 2039, susține compania australiană de analiză a tendințelor demografice McCrindle. Aceasta a denumit cohorta anterioară drept „Generația Alpha” (persoanele născute între 1 ianuarie 2010 și 31 decembrie 2024.
Persoanele din generațiile Alpha și Beta sunt copiii milenialilor și ai zoomerilor. McCrindle estimează că, până în 2035, generația Beta va reprezenta 16% din populația globală. Mulți dintre ei vor trăi suficient de mult pentru a vedea secolul 22. Vor apuca să celebreze Anul Nou pe 1 ianuarie 2100 când vor avea vârstele cuprinse între 60 și 75 ani.
Mulți și-ar putea implanta cipuri Neuralink în creier și își vor petrece cea mai mare parte a vieții lor într-o lume virtuală, simulată de AI.
1 ianuarie 2025: S-a născut o nouă generație
Potrivit NBC News, copiii din Generația Beta, urmașii generațiilor Millennials și Z, vor fi primii născuți într-o lume complet post-pandemică. Spre deosebire de frații lor mai mari din Generația Alpha sau părinții lor din generația Z sau Millenials, nu vor experimenta închiderea școlilor și izolarea socială din timpul pandemiei de COVID-19, deși familiile lor au fost profund influențate de acest eveniment.
„Pentru Generația Beta, pandemia va fi mai degrabă un capitol din cărțile de istorie sau o poveste a fraților mai mari, nu un eveniment contemporan”, explică cercetătorul generațional Jason Dorsey.
Va fi ca atunci când un tată (născut în 1967) îi povestește băiatului său (născut în 1993) despre Revoluția de la 1989 și concertul lui Michael Jackson în București, iar bunicul născut în 1944 îi spune cum era pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, despre cum a văzut în direct la TV aselenizarea din 1969 și cum citea despre războiul din Vietnam din ziar.
Generația Beta va copilări într-o lume post-COVID, alături de ChatGPT ca asistent virtual
Copiii generației Beta nu vor știi de începerea invaziei ruse a Ucrainei, de pandemia de coronavirus, Brexit, alegerea și realegerea lui Donald Trump, președinția lui Barack Obama, Primăvara Arabă sau Criza Financiară decât din cărțile de istorie sau de pe Wikipedia. În cazul României, va fi generația care s-a născut după anularea alegerilor prezidențiale din 2024, experimentând finalul mandatului lui Klaus Iohannis și începutul mandatului viitorului președinte.
Va fi generația care va copilări într-o lume post-COVID, alături de ChatGPT ca asistent și educator virtual. Când vor deveni adolescenți, vor da ochii peste cap când vor auzi expresii vechi precum „rizz”, „lol” sau „brat”. Se vor certa cu părinții în mașină, cerându-le să schimbe postul radio când vor auzi melodiile vechi ale lui Taylor Swift. Milenialii și zoomerii se vor simți acum ei în ipostaza de a fi demodați, așa cum s-au simțit părinții și bunicii lor când internetul și telefoanele inteligente cu ecrane tactice s-au răspândit la scară largă.
Potrivit Forbes, va fi generația care vor folosi imprimanta 3D la scară largă, vor cultiva legume și fructe în ferme verticale cu ajutorul roboților și vor consulta nutriționiști cu AI. McCrindle explică că motivul pentru care s-a trecut la alfabetul grecesc în 2010 nu e pentru că „aceste noi generații ar fi primele care au apărut, ci primele… care vor fi modelate de o lume complet diferită”:
„Pentru Generația Beta, lumile digitală și fizică vor fi perfect integrate. În timp ce Generația Alpha (cunoscută drept generația iPad-urilor) a experimentat ascensiunea tehnologiei digitale și a inteligenței artificiale, Generația Beta va trăi într-o eră în care inteligența artificială și automatizarea sunt complet integrate în viața de zi cu zi — de la educație și locuri de muncă, până la sănătate și divertisment”, explică McCrindle pe site-ul său.
Care au fost generațiile anterioare
Generația Pierdută: Născuți între 1886–1907: Primii din această cohortă au luptat și chiar a murit în tranșeele Primului Război Mondial. Ultimul veteran, Claude Choules, care a participat ca soldat la Marele Război, a decedat la 5 mai 2011, la vârsta de 110 ani. La momentul Prohibiției și Marii Depresiuni din perioada „gălăgioșilor ani 1920”, aceștia erau tineri adulți care ascultau știrile la radio și muzica jazz. Este o generație dispărută pentru că toate persoanele născute între anii 1886-1907 au decedat.
Generația Măreață: Născuți între 1908–1928: Este generația care a copilărit pe durata Primului Război Mondial, pandemiei de Gripă Spaniolă și a Marii Depresiuni. Deși au dus-o cel mai greu în copilărie, bărbații acestei generații au participat la luptele celui de-al Doilea Război Mondial, drept pentru care au și primit denumirea de „Generația Măreață”. Multe dintre femeile acestei generații au muncit în fabrici pe durata războiului. Tomiko Itooka, un japonez născut pe 23 mai 1908, și Inah Canabarro Lucas, o braziliancă născută la 8 iunie 1908, amândoi la vârsta de 116 ani, sunt ultimii oameni rămași în viață din această generație care a copilărit pe durata Primului Război Mondial. Cei născuți între 1925 și 1928 au în jur de 100-103 ani.
Generația Tăcută: Născuți între 1928 și 1945, cunoscuți pentru pragmatismul și precauția lor, au avut o copilărie grea din cauza Marii Depresiuni. Mulți dintre cei născuți în statele sudiste au experimentat furtunile de nisip din anii 1930. Cei care s-au născut la oraș au fost primii care au crescut cu televizorul de unde au urmărit reportajele despre frontul din Pacific, iar artiștii acestei generații, precum Elvis Presley, au creat muzica rock’n’roll. Joe Biden, președintele în exercițiu al Statelor Unite, face parte din această generație. Este generația în care bărbatul era stâlpul familiei, având loc de muncă, în timp ce majoritatea femeilor erau casnice. Este geenrația care protestează pentru drepturile civile și împotriva segregării rasiale. În prezent, au între 80 și 97 ani.
Baby Boomers: Născuți între 1946 și 1964, numiți astfel datorită creșterii numărului de nașteri după cel de-Al Doilea Război Mondial, majoritatea dintre aceștia au trăit în suburbii. Au fost primii care au experimentat o copilărie fericită și împlinită din punct de vedere material, asistând la petrecerile cu grătare din weekend ale părinților lor sau mergând anual în excursii. Este prima generație care a asistat la apariția și răspândirea supermarketelor și lanțurilor de restaurante fast food, punând bazele consumerismului. Mulți dintre bărbații acestei generații au luptat în războiul din Vietnam, iar alții au protestat împotriva intervenției militare prin aderarea la mișcarea hippie. Mare parte din femei vor activa ca feministe și vor avea propriile locuri de muncă. O mare parte din cei care trăiesc azi au în jur de 60 – 79 și ani.
Generația X: Născuți între 1965 și 1979, aceștia au fost cunoscuți drept „copiii generației cu cheia la gât”, „generația blugilor” sau „generația MTV”. Este prima generație de copii care trăiește cu părinți divorțați și separați. Este ș și prima generație de elevi care nu sunt așteptați de mamele lor acasă, de aceea erau nevoiți să poarte cheile casei la gât. Considerată cea mai emancipată generație, tinerii urmăreau seriale și emisiuni la televizor, prin cablu TV, și ascultau muzică pop, fiind fani ai unor artiști ca Michael Jackson și Madonna, sau alte genuri, precum heavy metal, disco sau punk. Totodată, este prima generație de gameri – prima care experimentează jocurile video arcade. În România, generația decrețeilor este echivalentă cu generația X din SUA. Este prima generație fragmentată în cele mai multe subculturi. În prezent, au între 46 și 60 ani.
Millennials (Generația Y): Născuți între 1980 și 1994, prima generație care a ajuns la maturitate în noul mileniu. Este generația care a copilărit cu cel puțin un calculator personal cu conexiune la internet în casă și a avut pe durata adolescenței un telefon mobil. Este prima generație care conștientizează homosexualitatea, schimbările climatice și diversitatea culturală la scară largă. Este prima generație care și-a amânat sau chiar anulat planurile pentru căsătorie, și de asemenea, care comunică prin site-uri de întâlniri online sau rețele de socializare. Mulți s-au confruntat cu șomaj crescut din cauza Marii Recesiuni și a pandemiei de COVID-19. În prezent, au între 30 și 44 ani.
Generația Z: Născuți între 1995 și 2009, cunoscuți pentru diversitatea lor, denumiți și „iGeneration” datorită faptului că au crescut în era iPhone-ului. Tinerii acestei generații, care în prezent au între 14 și 30 ani, sunt considerați „nativi digitali” și petrec cel mai mult pe ecrane.
Generația Alpha: Născuți între 2010 și 2024, prima generație căreia i s-a atribuit o literă grecească și uneori sunt numiți „mini-millennials” datorită părinților lor din generația milenială. Având vârste cuprinse între 1 an și 14 an, este generația care a crescut într-o lume dominată de rețelele sociale și serviciile de streaming.
Generația Beta: Născuți între 2025 și 2039, vor crește într-o lume saturată de inteligență artificială. În prezent (la momentul redactării acestui articol)… au doar trei zile.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Angajatorii sunt nemulțumiți de generația Z. Un studiu arată lipsa abilităților practice și a motivației
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate
articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
Dacă zilele următoare se va oficializa calendarul electoral – după prezidențialele invalidate, din a doua încercare, de CRR – turul al doilea se va ține pe 6 aprilie, adică peste trei luni. Lăsând în urmă eșecul statului ”mafiot” și/sau „eșuat”, conform lui Băsescu, respectiv Iohannis...
Supercupa Italiei se joacă în afara țării într-un format inedit: cu patru echipe din Serie A la start. Inter Milano a învins, joi seara, cu scorul de 2-0, echipa Atalanta, şi s-a calificat în finala Supercupei Italiei. Supercupa Italiei se JOACĂ în Arabia Saudită! Cine e prima finalistă Dumfries ...
Guvernul din Ungaria va lansa, anul acesta, Programul „Demján Sándoro” pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din Ungaria și, astfel, va direcţiona spre acest sector 1.410 miliarde de forinţi, a anunțat – duminică – secretarul de stat în Cabinetul premierului ungar, Bal...
MINERVA este invitata primului episod din anul 2025 al podcastului „Altceva cu Adrian Artene”. Specialista în astrologie reușește să explice punctual, complet și complex care sunt cele mai importante aspect astrologice ale anului 2025, de ce anume trebuie să țină cont fiecare zodie în parte, unde...
Prețul gazului a crescut la cel mai ridicat nivel din mai bine de un an, după ce livrările de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina au încetat. Prețurile de referință au crescut la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, la o zi după expirarea contractului pe termen lung cu tranzit de lungă durat...
România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor raportate la PIB, cu o pondere de 27% în PIB în 2023, arată datele Eurostat. Deși în ultimii ani s-au făcut unele progrese în ceea ce privește reducerea evaziunii fiscale și implementarea...
1 ianuarie 2025 marchează nașterea unei noi generații. Se numește Generația Beta. Generația Beta, sau pe scurt Gen Beta, se va naște între 1 ianuarie 2025 și 31 decembrie 2039, susține compania australiană de analiză a tendințelor demografice McCrindle. Aceasta a denumit cohorta anterioară drept...
Meghan Markle a publicat pe Instagram, câteva imagini din noua sa emisiune culinară de pe Netflix, „With Love, Meghan” („Cu dragoste, Meghan), care va fi lansată pe 15 ianuarie. „Abia aşteptam să împărtăşesc asta cu voi!. Sper să vă bucuraţi de serial la fel de mult pe cât m-am bucurat eu c...
Când se prepară o ciorbă, este foarte important momentul în care trebuie adăugată fideaua. Multe gospodine fac o greșeală care poate strica întreaga rețetă. Ciorba este foarte apreciate și, deci, consumată des în țara noastră, iar aceasta este preparată în funcțiile de propriile preferințe. Fidea...
Un microbuz cu 7 pasageri a ieşit în afara părţii carosabile și s-a răsturnat, vineri dimineață, pe raza localitatii Ciumârna, din judeţul Suceva. În urma incidentului, un bărbat de 32 de ani a murit, iar cinci persoane au fost transportate la spital. Accidentul s-a produs pe DN 17A între, locali...