Un număr tot mai mare de norvegieni ar dori ca țara lor să adere la Uniunea Europeană, deși tabăra „contra” înregistrează în continuare un avantaj, a arătat miercuri un sondaj de opinie, prezentat în ajunul împlinirii a 30 de ani de la ultimul referendum organizat în Norvegia pe această temă.
Țara nordică a spus ultima dată „nu” aderării la Blocul comunitar în cadrul unui referendum organizat între între 27 și 28 noiembrie 1994. Anterior, țara a votat împotriva aderării și la un referendum din 1972.
În schimb, din 1994, Norvegia face parte din Spațiul Economic European (SEE), permițând circulația liberă a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalului între Uniune și statele non-UE Norvegia, Islanda și Liechtenstein, amintește Reuters.
Astfel, potrivit noului sondaj de opinie, aproximativ 46,7% dintre norvegieni au spus că Norvegia nu ar trebui să adere la UE, în timp ce 34,9% susțin o eventuală aderare. De asemenea, 18,4% dintre participanți au fost indeciși, potrivit sondajului realizat de Sentio și publicat în cotidianul Nationen.
Opoziția față de aderare a scăzut de la peste 70% în 2016 și se află acum la cel mai scăzut nivel din 2009, în timp ce sprijinul pentru aderare a crescut, de la aproximativ 20% acum zece ani.
Vremurile de criză tind să-i împingă pe norvegieni să fie mai deschiși față de aderarea la UE, dar, în general, majoritatea preferă să rămână în afara Blocului. Doar un șoc ar fi capabil să schimbe drastic opiniile, spune Kjetil Alstadheim, autorul cărții „Everyone Got it Wrong: On Norway as an EU Nation”.
„Dacă există un război comercial și o pandemie de gripă aviară, ceva în plus, s-ar putea (schimba părerile)”, a spus el.
În general, există puține dezbateri politice despre aderare, a adăugat acesta, deoarece cele două partide principale, dar și federațiile sindicale și patronale se opun redeschiderii negocierilor în acest moment.
„Nu vor să devină David Cameron”, a spus el, referindu-se la promisiunea din 2013 a prim-ministrului de atunci al Marii Britanii de a convoca un referendum privind ieșirea din UE.
„Teama lor este că, dacă o nouă dezbatere despre aderarea la UE începe acum, aceasta ar pune în pericol cooperarea pe care o are Norvegia prin acordul SEE”, a spus Alstadheim.
Norvegia nu face parte din uniunea vamală a UE, politicile comune privind agricultura și pescuitui, uniunea monetară. De asemenea, politica comercială, politica externă și de securitate și justiția și afacerile interne rămân apanajul exclusiv al autorităților de la Oslo.
Sondajul de la începutul lunii noiembrie a chestionat 1.000 de persoane, transmite Nationen.
Sorry, there are no polls available at the moment.