Rusia a lansat un atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei în noaptea de 17 noiembrie, provocând moartea a cel puțin șapte civili și rănirea altor cel puțin 19 persoane în mai multe regiuni.
Explozii puternice au fost raportate în capitala Kiev, între orele 6:30 și 7:15 dimineața, conform unui jurnalist al publicației Kyiv Independent aflat la fața locului.
Acest atac reprezintă primul atac masiv cu rachete asupra Kievului după mai bine de două luni, Rusia preferând în ultimele luni să utilizeze mai frecvent drone pentru a ataca capitala. Alte explozii au fost auzite și în orașele Kropyvnytskyi, Rivne, Ivano-Frankivsk, Cerkasî, Dnipro, Vinnița, Krivoi Rog, Odesa, Zaporojie, precum și în regiunile Hmelnițki și Volîn.
Potrivit ministrului Energiei, Herman Halușcenko, Rusia a vizat „instalații de infrastructură electrică pe întreg teritoriul Ucrainei”. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lansat aproximativ 120 de rachete și 90 de drone, printre care rachete de croazieră, balistice și hipersonice, de tip Zirkon, Iskander și Kinjal. Apărarea aeriană ucraineană a distrus peste 140 de ținte aeriene.
În urma atacului, forțele armate ale Poloniei au ridicat în aer avioane de vânătoare pentru a-și proteja spațiul aerian, activând cel mai înalt nivel de pregătire pentru apărarea terestră și sistemele de recunoaștere radar.
Aliații internaționali ai Ucrainei au condamnat cel mai recent atac aerian masiv lansat de Rusia împotriva țării pe 17 noiembrie.
„Pe măsură ce ne apropiem de 1.000 de zile de la începerea invaziei ruse la scară largă a Ucrainei, Rusia demonstrează că nu are nicio intenție de a opri agresiunea”, a declarat ministrul de Externe al Olandei, Caspar Veldkamp.
„Olanda va continua să sprijine Ucraina în toate modurile posibile: politic, militar, financiar și moral”, a scris Veldkamp pe X.
„Norvegia condamnă acest război ilegal și continuă să #fie alături de Ucraina, oferind arme și sprijin împotriva agresiunii Rusiei”, a declarat ministrul de externe al Norvegiei, Espen Barth Eide, în urma atacului.
Potrivit ambasadoarei SUA la Kiev, Bridget A. Brink, atacul subliniază cum „invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia amenință securitatea întregii Europe.”
Președinta Moldovei, Maia Sandu, recent realeasă, s-a alăturat condamnărilor, afirmând: „Folosirea iernii ca armă pentru a îngenunchea o națiune este crudă și inacceptabilă. Moldova este alături de Ucraina”.
Statul învecinat al Ucrainei, Republica Moldova, a resimțit direct efectele atacurilor rusești, resturi de rachete și drone fiind descoperite pe teritoriul moldovenesc.
În timpul atacului, Rusia a utilizat șapte avioane bombardiere Tu-160, 16 Tu-95MS, două Tu-22M3, cinci avioane de luptă-bombardiere Su-34, patru avioane de luptă Su-27, 10 avioane MiG-31K purtătoare de rachete Kinzhal și patru purtătoare de rachete navale, potrivit Forțelor Aeriene.
Se presupune că Rusia a atacat Ucraina cu o rachetă hipersonică 3M22 Zirkon, opt rachete aer-lansate Kinzhal, 101 rachete de croazieră Kh-101 și Kalibr, o rachetă balistică Iskander-M, patru rachete Kh-22/31P, cinci rachete ghidate Kh-59/69 și 90 de drone.
Apărarea aeriană a țării a doborât racheta Zirkon, șapte rachete Kinzhal, 85 de rachete Kh-101 și Kalibr, precum și toate rachetele Kh-22/31P și Kh-59/69, alături de 42 de drone, conform raportului Forțelor Aeriene. 41 de drone au fost distruse pe teritoriul Ucrainei.
„Suntem recunoscători forțelor noastre de apărare aeriană implicate în respingerea atacului, piloților noștri de F-16, Sukhoi și MiG,grupurilor mobile de tragere, unităților de război electronic, tuturor celor care au acționat organizat”, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Avioanele de luptă F-16 ale Ucrainei au doborât aproape 10 ținte aeriene pe 17 noiembrie, a adăugat președintele.
Sursa Foto: Profimedia