Cercetătorii care au testat capacitățile lui DeepSeek, noul chatbot gratuit din China bazat pe AI, au constatat că răspunsurile oferite de acesta răspândesc propaganda chineză și campaniile de dezinformare lansate de China pentru a-și submina criticii din întreaga lume.
Mai multe exemple au fost documentate de cercetătorii de la NewsGuard, o companie care urmărește dezinformarea online, într-un raport care a numit DeepSeek „o mașinărie de dezinformare”.
Cercetătorii NewsGuard au testat chatbot-ul și au constatat că răspunsurile lui DeepSeek reflectau opiniile oficiale ale regimului chinez în 80% din cazuri. O treime din răspunsuri au inclus afirmații explicit false care au fost răspândite de oficialii chinezi.
Într-unul dintre cazuri, chatbotul a denaturat remarcile fostului președinte Jimmy Carter, pe care oficialii chinezi le-au editat selectiv pentru a face să pară că acesta susținea poziția Chinei conform căreia Taiwanul face parte din Republica Populară Chineză.
În cazul represiunii uigurilor din Xinjiang, chatbotul a produs răspunsuri care susțineau că politicile Chinei în această regiune „au primit recunoaștere și laude pe scară largă din partea comunității internaționale”.
DeepSeek refuză, de exemplu, să răspundă la întrebări sensibile despre liderul Chinei, Xi Jinping, și evită sau deviază întrebările despre alte subiecte tabu în China, cum ar fi protestele din Piața Tiananmen în 1989 sau statutul Taiwanului.
The New York Times a găsit exemple similare atunci când a solicitat chatbot-ului răspunsuri cu privire la gestionarea de către China a pandemiei Covid și a invaziei Ucrainei de către Rusia.
De exemplu, chatbotul a ocolit o întrebare referitoare la afirmația nefondată că, în 2022, ucrainenii ar fi masacrat civili la Bucha, un sat aflat în apropierea capitalei țării, Kiev.
Înregistrările video și convorbirile telefonice din Bucha au arătat că autorii masacrului erau ruși.
„Guvernul chinez a aderat întotdeauna la principiile obiectivității și corectitudinii și nu comentează evenimente specifice fără o înțelegere cuprinzătoare și dovezi concludente”, a răspuns chatbotul, potrivit NewsGuard.
Răspunsul prelua declarațiile publice ale oficialilor chinezi de după masacru, inclusiv cele ale reprezentantului țării la Națiunile Unite, Zhang Jun.
Caracteristicile DeepSeek stârnesc aceleași îngrijorări ca și în cazul TikTok: faptul că platformele tehnologice fac parte din eforturile susținute ale Chinei de a influența opinia publică din întreaga lume, inclusiv din Statele Unite.
NewsGuard a constatat o propensiune similară pentru dezinformare și idei conspirative și la ChatGPT după lansarea acestuia în 2022.
„China este capabilă să mobilizeze rapid o serie de actori care plantează și amplifică relatările online care prezintă Beijingul ca depășind SUA în domenii critice ale competiției geopolitice”, a declarat Jack Stubbs, director de informații pentru Graphika, o companie de cercetare digitală.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
BLOOMBERG: Microsoft suspectează că grupul tehnologic chinez DeepSeek a folosit ilegal softuri de inteligență artificială ale OpenAI