Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta joi cu premierul polonez, Donald Tusk, despre desfășurarea unei forțe de menținere a păcii în Ucraina.
Cei doi se vor întâlni joi la Varșovia, au declarat pentru POLITICO un diplomat al Uniunii Europene și un oficial francez.
Întâlnirea celor doi oficiali vine pe fondul temerilor tot mai mari că viitoarea Administrație Donald Trump îi va forța pe europeni să-și asume mai multe responsabilități militare în Ucraina.
„Este adevărat”, a confirmat diplomatul UE atunci când a fost întrebat despre informațiile din ziarul Rzeczpospolita, care susținea că cele două țări discută despre o potențială forță de menținere a păcii de 40.000 de oameni, compusă din trupe din țări străine. Diplomatul nu a explicat din ce țări ar putea veni militarii.
Cu toate acestea, un înalt oficial polonez a spus că a fost surprins de propunerea lui Macron.
„Aceasta nu este o formulă care ne-ar permite să luăm o astfel de decizie”, a spus oficialul, adăugând că misiunile de menținere a păcii ar trebui decise în cadrul Națiunilor Unite sau al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), nu printr-o discuție bilaterală cu presedinte francez. Trimiterea trupelor poloneze în Ucraina „ar avea sens doar în format NATO”, a adăugat acesta.
Propunerea privind forța de menținere a păcii este separată de ideea anterioară a lui Macron de a trimite instructori militari în Ucraina în timpul războiului aflat acum în desfășurare.
La începutul acestei săptămâni, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut referire la un astfel de plan în timpul întâlnirii sale cu Friedrich Merz, probabil următorul cancelar al Germaniei.
lenski a revenit și la o idee ridicată în februarie de Macron, care a propus ca națiunile europene să trimită trupe în Ucraina. Nu a existat un consens în această privință, însă, în rândul liderilor europeni.
„Putem să ne gândim și să lucrăm la poziția lui Emmanuel. El a sugerat ca o parte din trupele unei țări să fie prezente pe teritoriul Ucrainei, ceea ce ne-ar garanta securitatea câtă vreme Ucraina nu este în NATO. Dar trebuie să înțelegem clar când va fi Ucraina în UE și când va fi în NATO”, a spus liderul ucrainean.
Kievul, care a făcut eforturi pentru a obține o invitație de a adera la NATO, a insistat pe tot timpul războiului că are nevoie de garanțiide securitate pentru a împiedica Rusia să lanseze o nouă invazie odată ce ostilitățile actuale sunt oprite, mai arată sursa citată.
Reuters: Volodimir Zelenski vrea o soluție diplomatică pentru încheierea războiului din UCRAINA. Kievul ar putea accepta prezența de trupe străine
Vladimir PUTIN: Rusia va trimite rachete Oreshnik în Belarus până la finalul anului viitor
Sursa foto: Profimedia