Peste 80 de persoane au fost ucise și alte cel puțin douăzeci au fost rănite în timpul atacurilor unei grupări rebele, Armata de Eliberare Națională, în provincia Catatumbo, din nord-estul Columbiei, aproape de granița dintre Columbia și Venezuela.
Peste 8.000 de oameni au fugit din zonă, unii ascunzându-se în munții din apropiere sau căutând ajutor la adăposturile guvernamentale. Armata columbiană s-a mobilizat pentru a evacua oamenii, conform Associated Press.
Atacurile au avut loc după încă o încercăre eșuată a Guvernului columbian de a purta discuții de pace cu Armata de Eliberare Națională, a doua încercare din acest an, a declarat un oficial columbian.
Ministrul Apărării, Ivan Velasquez, s-a deplasat duminică în orașul Cucuta din nord-estul Columbiei, unde a îndemnat grupurile armate să se demobilizeze.
„Prioritatea este de a salva vieți și de a garanta securitatea comunităților”, a declarat el. „Ne-am desfășurat trupele în întreaga regiune”.
Guvernul Columbiei a cerut Armatei de Eliberare Națională să înceteze atacurile și să permită autorităților să intre în regiune și să furnizeze ajutor umanitar.
Armata de Eliberare Națională, fondată în anii 1960 de lideri sindicali și studenți universitari inspirați de Revoluția cubaneză, are aproximativ 6.000 de combatanți în Columbia și Venezuela și se finanțează prin trafic de droguri și exploatarea unor mine de aur ilegale.
Armata de Eliberare Națională a lansat o ofensivă împotriva foștilor membri ai Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC), un fost grup de gherilă care s-a demobilizat în cadrul unui acord de pace din 2016, a familiilor acestora și a unor lideri comunitari.
Într-o declarație, Armata de Eliberare Națională a afirmat că rebelii FARC demobilizați reveniseră la arme și că victimele nu erau civili.
De-a lungul timpului, mai multe grupuri rebele din Columbia au fost implicate în lupte cu Guvernul, cu organizațiile paramilitare de dreapta și între ele pentru controlul teritoriului și al surselor ilegale de venit, precum traficul de droguri. De asemenea, grupările armate țintesc adesea civilii care se opun activităților lor.
În prezent, în Catatumbo, Armata de Eliberare Națională și FARC se luptă pentru controlul unei regiuni strategice de frontieră care are plantații de frunze de coca.
Violențele – cele mai sângeroase din ultimii ani – l-au determinat pe președintele Gustavo Petro să acuze Armata de Eliberare Națională de comiterea unei crime de război și să suspende negocierile de pace cu gruparea.
ELN a încercat de cinci ori să negocieze un acord de pace cu Administrația președintelui Gustavo Petro, discuțiile eșuând după episoade de violență. Printre revendicările ELN se numără și recunoașterea sa ca organizație politică rebelă, ceea ce criticii au declarat că este riscant.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI:
Tunelul SECRET de la granița dintre SUA și Mexic va fi sigilat. Construcția ar fi fost utilizată pentru contrabandă