Pe 22 noiembrie 1963, după asasinarea președintelui John F. Kennedy la Dallas, Lyndon B. Johnson a depus jurământul ca al 36-lea președinte al Statelor Unite, într-o ceremonie extraordinară la bordul Air Force One, la Dallas Love Field.
Inaugurarea a avut loc într-un cadru restrâns, cu doar 27 de persoane la bordul avionului prezidențial, iar ceremonia a fost administrată de judecătorul federal Sarah T. Hughes. A fost un moment istoric, fiind prima dată când o femeie a participat la jurământul prezidențial, dar și singura dată când ceremonia a avut loc într-un avion.
Fotografia celebră a momentului, realizată de Cecil W. Stoughton, îl înfățișează pe Johnson flancat de soția sa și de Jacqueline Kennedy, aceasta fiind încă îmbrăcată în costumul roz care a fost pătat cu sângele soțului ei. În loc de Biblia obișnuită, Johnson a jurat pentru un misal găsit pe o masă laterală din dormitorul lui Kennedy din Air Force One, care a fost confundat cu o Biblie (Johnson nu era catolic).
După ce a fost depus jurământul, Johnson și-a sărutat soția pe frunte. Noua Prima Doamnă, Lady Bird Johnson, a luat-o de mână pe Jackie Kennedy și i-a spus: „Întreaga națiune îl jelește pe soțul tău”.
Pe 6 septembrie 1901, Roosevelt aflat la o masă de prânz, a aflat vestea că McKinley fusese împușcat. După ce a primit informații că McKinley se va recupera, Roosevelt și-a continuat excursia în Adirondacks, dar a fost anunțat de moartea președintelui în dimineața zilei de 14 septembrie. A călătorit rapid către Buffalo, unde a fost întâmpinat și a acceptat invitația de a rămâne acasă la Ansley Wilcox, un prieten apropiat.
Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc la ora 15:00, în prezența unor membri ai cabinetului McKinley, printre care secretarul de război Elihu Root și secretarul marinei John D. Long. În timpul ceremoniei, Roosevelt a declarat că scopul său era să continue politica președintelui McKinley. Judecătorul John R. Hazel, care a administrat jurământul, a fost însoțit de alți oficiali, iar jurnaliștii au fost lăsați să participe, dar fără permisiunea de a face fotografii.
După acest eveniment, Mark Hanna, un important lider republican, a exprimat îngrijorarea că Roosevelt, un politician controversat descris ca un „cowboy” după ce a comandat un regiment de cavalerie în Războiul Hispano-American, va deveni președinte, iar unele voci din Partidul Republican au fost reticente față de stilul său mai energic și neconvențional de a face politică.
Inaugurarea lui Andrew Johnson ca al 17-lea președinte al Statelor Unite a avut loc pe 15 aprilie 1865, la etajul trei al Casei Kirkwood din Washington, DC, în urma asasinării președintelui Abraham Lincoln. Aceasta a marcat începutul unui mandat parțial de 3 ani și 323 de zile pentru Johnson.
Ceremonia a avut loc la ora 11 dimineața, iar după aceasta, președintele Johnson a ținut un discurs inaugural improvizat. În discurs, a cerut cabinetului să rămână cu el și a atacat vehement Statele Confederate ale Americii, ceea ce a atras critici. Cei care au asistat la ceremonie au spus că ar fi fost mai bine ca președintele tăcea. După asasinarea lui Lincoln, Johnson a vizitat camera în care se afla președintele mort, iar doamna Lincoln a reacționat brusc și i-a cerut să plece.
Potrivit unor zvonuri infirmate, Andrew Johnson ar fi fost beat înainte de ceremonie și că a avut nevoie de ajutor pentru a se pregăti pentru inaugurare. Avea ochii bulbucați și părul plin de praful de pe stradă, iar un frizer și un medic au fost chemați să-l curețe și să-l pregătească pentru ceremonia de la 10 dimineața.
Inaugurarea lui Gerald Ford ca președinte al Statelor Unite a avut loc pe 9 august 1974, în East Room al Casei Albe din Washington, DC, după demisia președintelui Richard Nixon în urma scandalului Watergate. Aceasta a fost ultima inaugurare neprogramată din secolul XX și a marcat începutul mandatului său de președinte, care a fost un mandat parțial de 2 ani și 164 de zile.
Ford, care fusese vicepreședinte doar opt luni, a devenit primul președinte care nu fusese ales nici în funcția de președinte, nici în cea de vicepreședinte. Ceremonia a avut loc la 12:05, după ce Nixon a demisionat la ora 11:35. Ford a depus jurământul, iar Biblia a fost ținută de soția sa, Betty Ford, deschisă la Proverbele 3:5–6.
Judecătorul-șef Warren E. Burger a condus jurământul, iar ceremonia a fost urmată de un discurs emoționant din partea lui Ford, care a recunoscut „circumstanțele unice și extraordinare” ale ascensiunii sale la președinție.
Sursa Foto: Profimedia
Citește și:ÎNVESTIRE Donald Trump. Care este programul evenimentelor