Percepțiile companiilor asupra climatului de afaceri din Germania s-au înrăutățit, în contextul crizei politice de la Berlin, conform unui studiu realizat de Institutul pentru cercetări economice Ifo.
Conform studiului, citat de site-ul Tagesschau.de, indicele privind percepțiile companiilor asupra climatului de afaceri a scăzut în decembrie la nivelul de 84,7 puncte, de la 85,6 puncte în noiembrie. Acest nivel al percepției este cel mai scăzut de după luna mai 2020, când restricțiile impuse din cauza pandemiei au generat recesiune în Germania.
Studiul a fost realizat prin intervievarea managerilor a 9.000 de companii germane.
”Din păcate, de mai mult timp, situația a continuat să se degradeze, ceea ce se întâmplă acum nu este ceva brusc. Principalele probleme se înregistrează în industrie, unde situația s-a înrăutățit în decembrie, iar companiile se așteaptă la înrăutățirea situației în următoarele șase luni. Firmele intenționează să limiteze producția și să nu mai facă investiții”, a declarat Clemens Fuest, președintele Institutului Ifo, citat de site-ul Tageschau.de.
”Încetinirea economiei a devenit cronică. Sunt afectate toate domeniile industriale, dar în mod special industria auto și activitățile care consumă intens energie, iar investiții nu mai sunt în niciun domeniu. În privința furnizorilor de servicii, situația este mai bună, spre exemplu în domeniile gastronomiei și turismului, întrucât au crescut veniturile și oamenii fac cheltuieli în acest domeniu, dar în materie de servicii industriale nu este atât de bine, spre exemplu în transporturi și logistică. În comerț, climatul nu s-a îmbunătățit, iar în construcții s-a văzut o licărire luna aceasta”, a subliniat expertul.
Germania continuă să aibă probleme economice structurale, care au impact semnificativ asupra performanțelor, conform unui raport al principalelor institute de profil, indicând riscul recesiunii. În raportul despre situația economică, Institutul Ifo din München a evocat două scenarii. Dacă firmele germane nu reușesc să remedieze problemele structurale, în Germania ar fi de așteptat o creștere economică de doar 0,4%. Dacă problemele vor fi rezolvate și dacă va fi aplicată o politică economică adecvată, atunci, în 2025, creșterea economică ar putea fi de 1,1%.
Conform mediei realizate de principalele institute germane, în 2024, Germania ar putea stagna economic (0,0%) sau chiar ar putea avea o scădere de 0,2%. În 2025, creșterea economică a fost revizuită în scădere, de la o medie de 0,8%, la doar 0,3%. Pentru anul 2026, estimarea este a unei creșteri economice de 1,1%, în scădere de la 1,4%.
Criza politică de la Berlin, prețurile mari la energie și tranziția ecologică afectează puternic activitățile economice. Guvernul Olaf Scholz a pierdut luni votul de încredere în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului de la Berlin, ceea ce deschide drumul spre convocarea alegerilor parlamentare anticipate, care probabil se vor desfășura în februarie.
Foto: Profimedia
Video: Tagesschau
Citește și:
Franța a avut contacte cu noii lideri ai SIRIEI /Parisul așteaptă tranziție pașnică și combaterea rețelei teroriste Stat Islamic
Continuă criza politică în COREEA DE SUD /Autoritățile nu reușesc să percheziționeze BIROUL prezidențial