Care se întâmplă cu schema de plafonare a prețurilor în ENERGIE de la 1 aprilie 2025. Precizările ministrului Sebastian Burduja

Care se întâmplă cu schema de plafonare a prețurilor în ENERGIE de la 1 aprilie 2025. Precizările ministrului Sebastian
📅 2024-12-18

Oficialii ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Muncii, instituțiile cu atribuții, dar și actorii de pe piață, au dispoziție aproape o lună și jumătate pentru a stabili măsurile și calendarul de implementare începând din 1 aprilie 2025, după ce, oficial, actuala schema de plafonare și compensare a prețurilor la energie și gaze naturale va expira, a reiterat, marți, Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a precizat, marți, că măsurile care vor intra în vigoare după 31 martie sunt în curs de analizare și definitivare.

„Noi ne-am asumat că, până la finalul lunii ianuarie, calendarul și exact implementarea, cum va arăta piața energiei, cum vor arăta măsurile de protecție a consumatorilor, vor fi definitivate. Înseamnă un interval de două luni de zile în care piața se va adapta, așteptările consumatorilor se vor adapta, furnizorii își vor adapta sistemele de gestiune a facturilor ș.a.m.d.”, a declarat, marți, ministrul Eenrgiei, în cadrul unei conferințe de presă.

Principiile de la baza noilor măsuri

Principalul principiu de la baza viitoarelor masuri este protecția consumatorului vulnerabil, a subliniat Sebastian Burduja.

„În primul rând, este normal pentru statul român să subvenționeze energia electrică și gazul pentru acei români care nu-și permit costul lor. Acesta e principiu unei subvenții. În sistemul actual, știți foarte bine, că indiferent de cât câștigi pe lună, pe baza nivelului de consum, beneficiezi de subvenții. Cred că trebuie să doar să ne uităm la ce se întâmplă în alte state Uniuni Europene. Vedem că toată lumea subvenționează pe baza unor date socioeconomice – nivelul de venit, câți copii ai, dacă ești familie monoparentală, dacă ai un aparat medical care consumă mult în casă, toți acești factori, care țin mai degrabă de o analiză de la Ministerul Muncii, pentru că dânșii au în fișa postului, să spunem, consumatorul casnic. Toate acestea vor fi stabilite foarte clar în luna ianuarie”, a precizat ministrul, astfel încât de la 1 aprilie totul să fie în regulă.

În actuala reglementare, Ministerul Muncii gestionează schema pentru consumatorii casnici, iar cel am Energiei, pe cei non-casnici.

Al doilea principiu este ușurința pentru cetățean de a beneficia de aceste subvenții, iar una dintre variantele în discuție este acordare unui card/voucher pentru persoanele care au nevoie de ajutor.

„Una este să-l pui pe drumuri pe la diverse agenții, să bată pe la uși, să depindă de toanele și de programul unui funcționar, alta e să-l identifici clar, să-i trimiți cardul de energie sau voucher-ul de energie sau spuneți-i cum vreți acasă și să poată beneficia de acest sprijin”, a spus ministrul.

Sunt în prezent discuții privind o actualizare a definiției consumatorului vulnerabil, mai exact o eventuală creștere a pragului până la care se poate beneficia de subvenție.

Conform actualei legi privind consumatorul vulnerabil, sunt foarte puțini, a spus ministrul, sub 100.000, care se califică. „Vă dați seama, e clar că avem mult mai mulți români care sunt într-o situație de sărăcie energetică și care – principiul este următorul – după ce îți plătești facturile să nu cobori sub pragul relativ de sărăcie!”, a precizat Sebastian Burduja.

Se analizează surse de finanțare

În plus, se analizează și posibilele surse de finanțare ale viitoarei scheme, în contextul în care furnizorii au reclamat blocarea procesului de validare a sumelor spre decontare la nivelul lunii decembrie 2023, dar și litigiile în aceste spețe pe rolul Curții Constituționale a Românie.

„Noi la Ministerul Energiei avem în acest moment un sold de 100 de milioane de lei, atât. Și la Ministerul Muncii înțeleg că e un sold de 200 de milioane de lei. Deci, în acest moment ce ține strict de Ministerul Energiei nu e o datorie mare în raport cu miliardele de lei pe care l-am avut în trecut. Dar știți procedura: furnizorii depun aceste cereri la ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – n.r.), ele se analizează și ce ANRE-ul trimite validat, noi preluăm pentru non-castini, și Munca preia pentru casnic. Deci sunt convins că și ANRE-ul se mișcă și am lucrat foarte bine cu ANRE-ul și cred că aceste sume vor fi decontate. Guvernul va trebui – și Ministerul de Finanțe – să găsească aceste resurse, pentru că altfel piața nu poate să funcționeze”, a declarat Sebastian Burduja, la întrebarea Gândul.

Suma estimată de furnizori pentru validare și decontare este de 6 miliarde de lei pentru anul care se termină în mai puțin de o lună.

Discuția privind sursa de finanțare vine și în contextul deciziei – încă nemotivată – a CCR privind schema din energie.

Judecătorii constituționali au decis, la începutul lunii trecute, că unele măsuri luate de Executiv acum doi ani și jumătate pentru a limita impactul creșterii prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale sunt neconstituționale. La solicitarea presei, Ministerul Energiei, inițiator legislativ, a transmis că a luat act de decizia CCR și așteaptă motivarea pentru a putea face o evaluare pertinentă.

„În esență, Curtea a reținut că prevederile legale criticate care impun obligativitatea achitării contribuției la fondul de tranziție energetică de către anumiți producători de energie electrică nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art.56 din Constituție, și dispozițiile art.45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile”, au transmis oficialii CCR. Potrivit Constituției, de la data publicării, deciziile CCR sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

„E greu să vă dau un răspuns final. N-am văzut decizia CCR, de fapt n-a fost emisă motivarea. Am văzut decizia, dar n-avem motivarea, o așteptăm să vedem exact din ce putem să finanțăm această schemă”, a spus Sebastian Burduja.

Citiți și:

CCR a decis că unele măsuri aplicabile clienților finali din piața energiei și a gazelor sunt NECONSTITUȚIONALE. Reacția Ministerului Energiei

Liberalizarea prețului la gaze naturale e de peste un an și jumătate pe rolul CCR. „Impactul este devastator pentru furnizori și pentru statul român”

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri gandul

Cum a încercat un bărbat să treacă granița cu o femeie MOARTĂ, pentru a „evita formalitățile legate de transportul unui cadavru”

Un cetățean austriac, în vârstă de 65 de ani, a fost arestat la sfârșitul lunii noiembrie, la punctul de trecere a frontierei Gunja, care separă Bosnia de Croația, în timp ce încerca să treacă granița având pe scaunul pasagerului o femeie moartă. În timpul unui control de rutină, vameșii au fost ...

Jandarm internat în comă profundă după ce s-a bătut, la beție, cu un coleg de batalion. Alți patru jandarmi au fost ridicați de polițiști

Un jandarm din București a ajuns în comă profundă la Spitalul de Urgență Floreasca după ce s-a bătut, la beție, cu un coleg de batalion. De față au fost alți patru jandarmi care au fost ridicați, pentru audieri, de polițiștii Secției 7. Surse judiciare au declarat, în exclusivitate pentru Gândul,...

Trucul care prelungește viața bradului de Crăciun NATURAL. La ce să fii atent

V-ați gândit vreodată care ar putea fi trucul care prelungește viața bradului de Crăciun natural? În această perioadă, astfel de brazi sunt comercializați în piețe și în diverse centre. Însă, unii dintre ei, la o lună de la achiziție, începe să li se scuture pinii sau să se usuce. Atunci când ach...

Cum l-a cunoscut Olimpia Melinte pe soțul său. ”Mi-a căzut cu TRONC și m-am dus direct și i-am spus”

Actrița Olimpia Melinte, în vârstă de 38 de ani, a dat detalii despre cum l-a cunoscut pe soțul său, Luca Constantin.”Mi-a căzut cu tronc și m-am dus direct și i-am spus”, a spus aceasta. Olimpia Melinte a devenit mămică pentru a doua oară în data de 22 aprilie 2021, când a adus pe lume o […]

Israelul trage un semnal de ALARMĂ asupra modului în care Elon Musk ar putea folosi date clasificate

Israelul a transmis că este îngrijorat cu privire la faptul că Elon Musk, un aliat al președintelui-ales al Statelor Unite, Donald Trump, ar putea împărtăși informații clasificate cu terțe părți. Oficialii israelieni sunt îngrijorați că Musk ar putea transmite informații sensibile despre Israel u...

Mulți români își cresc singuri PORCUL în propria gospodărie, dar cu ce preț? Cât costă, de-a lungul anului, să ai carne proaspătă de Crăciun

Sunt mulți români care îsi cresc singuri porcul de Crăciun în propria gospodărie. Din dorința de a pune pe masa de sărbătoare o carne cât mai curată, cu un gust bun, oamenii au grijă tot anul cu ce hrănesc animalele. Dar cât costă să crești un porc în propria curte? Pentru a aduce porcul la [R...

Începe lupta pe AVEREA lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu a deschis succesiunea

Începe lupta pe moștenirea lui Silviu Prigoană. Banii moșteniți de copii vor fi atent monitorizați. Adriana Bahmuțeanu a deschis succesiunea și a fost admisă cererea de a participa la dezbatere și îl acuză pe Honorius că ar fi apelat la relațiile politice pentru a câștiga războiul.  În curând, Ad...

Marcel Ciolacu prezintă BILANȚUL mandatului de prim-ministru. „Activitatea acestui guvern nu a fost una ușoară. Am fost și POMPIERII de serviciu”

După ultima ședință de guvern, Marcel Ciolacu prezintă bilanțul celor 17 luni de guvernare. Mandatul actualului Cabinet se încheie pe 21 decembrie.  Marcel Ciolacu a fost învestit în funcția de prim-ministru pe 13 iunie 2023, ca urmare a acordului coaliției de guvernare PSD-PNL, care prevedea rot...

SONDAJ: Doar 41% dintre americani au încredere în acest moment în Donald Trump

Aproximativ doi din cinci americani au o opinie favorabilă în ceea ce-l privește pe președintele-ales al SUA, Donald Trump, mai puțin decât atunci când republicanul se afla în pragul primului său mandat prezidențial, a arătat un nou sondaj Reuters/Ipsos. Aproximativ 41% dintre respondenții la son...

Abonații Netflix sunt revoltați! Greșeala din „filmul de Crăciun” al momentului a generat valuri întregi de comentarii

Abonații Netflix sunt revoltați! Greșeala din „filmul de Crăciun” al momentului i-a determinat să lase numeroase comentarii negative. Abonații Netflix sunt revoltați! Fanii Netflix au urmărit cu sufletul la gură thrillerul „de Crăciun” Carry-On, care se dorește a fi un fel de „Die Hard” al zilelo...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.