Parlamentul olandez a decis admiterea integrală a României și Bulgariei la spațiul Schengen, după ani în care și-au manifestat fervent opoziția.
Decizia admiterii Bulgariei şi României în spaţiul Schengen nu a fost lipsită de provocări. Joi, miniştrii de interne din Uniunea Europeană urmează să voteze în această privință la Bruxelles și să încheie mai mult de un deceniu de așteptări.
Olanda, cea care s-a opus în repetate rânduri aderării celor două țări est-europene, din considerente ce țin de corupție, crima organizată și exportul acesteia peste granițe, este acum de acord cu ridicarea ultimei bariere din acest lung proces.
Parlamentarii olandezi și-au dat consimțământul pentru primirea României și Bulgariei cu frontierele terestre în Schengen. Totuși, nu toată lumea a fost de acord. Partidul Libertăţii condus de extremistul Geert Wilders a încercat să introducă o moţiune parlamentară prin care să îndemne guvernul să voteze împotriva intrării Bulgariei şi României în Schengen. Cu toate acestea, moţiune a fost respinsă, pentru că celelalte partide nu au fost de acord.
Dacă decizia aderării depline la Schengen a României şi Bulgariei va fi aprobată joi în Consiliul JAI, controalele la frontierele terestre dintre România şi Bulgaria vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2025. Cu toate acestea, cele două ţări s-au angajat să efectueze controalele aleatorii la granițe pentru încă şase luni, transmite Televiziunea Națională Bulgară.