La ceremonia de învestire în cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump vor participa unii dintre cei mai influenți miliardari și politicieni din America, precum și unii lideri străini și celebrități care l-au sprijinit pe viitorul președinte.
Președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris, împreună cu Prima Doamnă Jill Biden și Al Doilea Domn Doug Emhoff, sunt pregătiți să reînvie tradiția candidaților prezidențiali care, deși au pierdut alegerile, se prezintă la ceremonia de învestire a câștigătorului, conform Time.
Donald Trump a ales să nu participe la învestirea lui Joe Biden în ianuarie 2021, plecând în Florida după ce a eșuat în încercarea de a anula rezultatul alegerilor.
Foștii președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton sunt, de asemenea, așteptați să participe la ceremonie, dar vor lipsi de la dineul tradițional de după învestire. Dintre soțiile lor, doar fostele Prime Doamne Hillary Clinton și Laura Bush vor fi prezente, Michelle Obama anunțând că nu va fi prezentă.
Vor fi prezenți și câțiva membri republicani ai Congresului, dar un număr considerabil de congresmeni democrați intenționează să lipsească de la ceremonia de depunere a jurământului de către Trump, inclusiv fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.
Cei mai bogați trei oameni din lume – Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg – vor participa la învestirea lui Trump și vor avea un loc important în cadrul ceremoniei. Cei trei vor sta pe estradă, alături de foști președinți, de familia lui Trump și de persoanele nominalizate pentru funcții în Cabinet.
Nu este o surpriză faptul că Elon Musk, proprietarul platformei X și directorul general al Tesla și SpaceX, care a donat peste un sfert de miliard de dolari pentru campania electorală a lui Trump, este invitat la inaugurare.
Elon Musk a făcut campanie alături de Donald Trump și a fost numit de președintele ales ca unul dintre cei doi șefi ai unui viitor Departament al Eficienței Guvernamentale.
Jeff Bezos, fondatorul Amazon, care deține, de asemenea, Washington Post, a decis să nu permită ca ziarul să își exprime sprijinul pentru Kamala Harris în cursa prezidențială, iar Zuckerberg, directorul general Meta, a încercat aparent să câștige favorurile lui Trump în ultimele luni, revizuind politicile de moderare a conținutului de pe platforma Facebook.
Mark Zuckerberg ar fi, de asemenea, co-organizator al unei recepții pentru a sărbători învestirea lui Trump, împreună cu Miriam Adelson, unul din cei mai mari donatori pentru campania lui Trump.
Shou Zi Chew, director general al TikTok, intenționează, de asemenea, să participe la învestirea lui Trump și ar fi fost invitat să stea pe aceeași estradă cu ceilalți directori de companii din domeniul tehnologiei. Trump a avut o abordare favorabilă TikTok, care se confruntă cu o interdicție în SUA începând cu 19 ianuarie, chiar dacă în primul său mandat a încercat să blocheze aplicația în SUA și să forțeze vânzarea acesteia către o companie americană.
Alți directori de mari companii din domeniul tehnologiei care se pare că vor fi prezenți sunt Sam Altman, director general al OpenAI, Sundar Pichai, director general al Google, Tim Cook, director general al Apple și Dara Khosrowshahi, director general al Uber.
Altman, Cook și Khosrowshahi, precum și companiile Meta, Amazon, Google și Uber au contribuit fiecare cu cel puțin un milion de dolari la fondul pentru ceremonia de învestire a lui Trump. Companiile de tehnologie și directorii acestora au un interes semnificativ în cel de-al doilea mandat al lui Trump, datorită schimbărilor potențiale în politica fiscală, politica comercială și aplicarea normelor antitrust.
În discursul său de adio adresat națiunii, Joe Biden a avertizat că democrația americană alunecă spre o „oligarhie” a miliardarilor din domeniul tehnologiei.
Anterior, diplomații străini, cum ar fi ambasadorii, participau de obicei la inaugurările prezidențiale din SUA, dar niciun șef de stat străin nu a făcut o vizită oficială cu această ocazie. Acest lucru se va schimba în cazul ceremoniei de învestire a lui Trump.
Deja, pe lista invitaților la inaugurarea lui Trump se numără populiști de dreapta precum președintele Argentinei, Javier Milei, ale cărui reforme economice au atras laude din partea președintelui ales al SUA, și prim-ministrul Italiei Giorgia Meloni un aliat al lui Trump, care este de așteptat să participe.
Mai intenționează să participe președintele partidului belgian Vlaams Belang, Tom Van Grieken, Éric Zemmour din partea partidului naționalist francez Reconquête, Tino Chrupalla din partea partidului Alternativa pentru Germania (AfD), președintele partidului spaniol Vox, Santiago Abascal, și Nigel Farage, liderul partidului populist Reform UK.
Trump l-a invitat, de asemenea, pe președintele chinez Xi Jinping, în ceea ce purtătoarea de cuvânt a lui Trump, Karoline Leavitt, a declarat că este un semn al „dorinței președintelui ales de a avea un dialog deschis cu toate națiunile străine din această lume, indiferent dacă sunt adversari, concurenți sau aliați”.
În locul lui Xi, China îl va trimite pe vicepreședintele Han Zheng, iar Ministerul de Externe a declarat că este „pregătit să colaboreze cu noul guvern american”.
Președintele ecuadorian Daniel Noboa va participa, de asemenea, la ceremonia de învestire, împreună cu ministrul de Externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, și ministrul de Externe al Japoniei, Takeshi Iwaya.
La ceremonie ar urma să fie prezente și câteva celebrități și personalități ale internetului. Potrivit TMZ, lista îi include pe Jake și Logan Paul, Theo Von, Bryce Hall și Nelk Boys. Trump a apărut în podcast-urile lui Theo Von și Nelk Boys în timpul campaniei sale, într-o încercare deliberată de a atrage voturi din rândul publicului acestora, de obicei bărbați tineri.
Printre alte celebrități care vor participa, potrivit TMZ, se numără Caitlyn Jenner, Amber Rose, Dana White și Megyn Kelly. Carrie Underwood va interpreta piesa „America The Beautiful”.
Foto: Profimedia
CITEȘTE ȘI: