Autoritățile mexicane au început să ridice adăposturi temporare la frontiera cu Statele Unite, pentru a fi pregătite să primească afluxul de cetățeni deportați prin noile politici anti-migrație anunțate de administrația Trump.
Adăposturile temporare au o capacitate de câteva mii de persoane și vor fi gata în următoarele zile. Corturile instalate fac parte din strategia guvernului mexican asupra problemei migrației forțate a cetățenilor săi din Statele Unite. Vor fi create centre de primire în nouă localități din nordul țării aflate în proximitatea graniței cu SUA, informează Reuters.
Mexicanii deportați vor primi hrană, găzduire temporară, îngrijiri medicale și asistență în vederea obținerii actelor necesare pentru a fi repatriați în țara natală. După ce toate demersurile vor fi îndeplinite, cetățenii vor fi trimiși cu autobuzele către localitățile de proveniență.
Donald Trump a promis că va întreprinde cea mai mare campanie de deportări din istoria Statelor Unite. Nu se cunoaște numărul exact al acestei operațiuni, însă analiștii estimează că vor fi scoși din țară milioane de imigranți. Peste 37 de milioane de mexicani trăiesc în SUA, însă nu toți au forme legale.
Majoritatea celor vizați de măsurile administrației Trump provin din centrul și sudul Mexicului, unde sărăcia și violența cartelurilor de droguri fac legea.
Pe baza datelor din cel mai recent recensământ american, se estimează că în acest moment trăiesc fără forme legale în SUA aproximativ cinci milioane de mexicani.
Deși autoritățile mexicane au arătat bunăvoință în soluționarea acestei probleme, din punct de vedere logistic și economic, lucrurile sunt mai complicate. Întoarcerea cetățenilor care prestau diverse munci în SUA înseamnă că remitențele vor scădea considerabil. În acest context, coroborat deja cu problemele existente din societatea mexicană, presiunea economică va fi uriașă și se va resimți nu numai în acomodarea noilor veniți, ci și în integrarea acestora pe piața muncii.