Un expert în Orientul Mijlociu a clarificat conotațiile unui incident din timpul vizitei ministrului de Externe german Annalena Baerbock în Siria, când Ahmed Al-Sharaa, noul conducător de facto al țării, a refuzat să strângă mâna ministrului german.
Dr. Carsten Wieland, un expert în Orientul Mijlociu, cercetător și consilier politic, a comentat incidentul pentru reporterii Stern.
“Asta nu are nimic de-a face cu islamismul sau jihadismul. Musulmanii conservatori adesea – dar nu întotdeauna – nu dau mâna cu femeile dar, în schimb, își pun respectuos mâinile pe inimile lor. Și exact asta a făcut Ahmed Al-Sharaa. Este lipsit de respect? Asta depinde de perspectivă”, a arătat Wieland.
Wieland, originar din Mannheim, l-a consiliat pe trimisul special al ONU pentru Siria din 2014 până în 2019.
“Din punctul de vedere al unui musulman conservator, ceea ce a făcut Al-Sharaa este un gest de respect. Din punctul de vedere al unui european, diferit din punct de vedere cultural, acest lucru poate părea neobișnuit sau chiar lipsit de respect”, a spus Wieland.
Wieland a arătat că nu doar în Islam unii bărbați nu dau mâna cu femeile. Sau invers – femeile nu dau mâna cu bărbații. Acesta poate fi și cazul evreilor ortodocși, sau în creștinismul conservator.
“Aceasta este o viziune religioasă conservatoare asupra umanității și a lumii în care se presupune că orice atingere între un bărbat și o femeie ar putea declanșa sentimente sexuale. Desigur, acest lucru nu este literalmente cazul la o recepție de stat, dar face parte din acest habitus cultural”.
Se pare că recepția a decurs bine oricum – Annalena Baerbock a spus după aceea că nici nu se aștepta la o strângere de mână, a comentat reporterul Stern.
“Jurnaliștii au relatat că Baerbock a fost pregătită. Asta înseamnă că a fost bine informată”, a spus Wieland.
El a adăugat că este puțin surprinzător că oamenii se concentrează pe un detaliu atât de mic când există de fapt probleme mult mai mari în joc.
Noul conducător, Ahmed Al-Scharaa, trebuie să echilibreze diferitele grupuri din propria sa coaliție. El face parte dintr-o alianță politică și militară în care există forțe și mai radicale, și în prezent, încearcă să țină împreună diferite interese și viziuni diferite asupra lumii, a mai spus Wieland.
Dr. Carsten Wieland a mai declarat:
“În urmă cu treisprezece ani, noi, în Occident, am abandonat forțele moderate care erau în favoarea unei posibile schimbări. Acum, dintr-o dată, alții sunt cei care au eliberat Siria. Dacă ne uităm în lume, există cu siguranță mai mulți șefi de stat care nu ar întâmpina o femeie politician din străinătate cu o strângere de mână. Am vorbit cu ei oricum. Când luăm în considerare că femeile politicieni din Iran și din alte țări au apărut purtând văl, atunci m-am gândit că este bine că nimeni, nici traducătorul, nici măcar ministrul Baerbock, nu a apărut cu văl, și că delegația a părut încrezătoare în sine. Pentru că Damascul nu este Teheran sau Kabul”.
Întrebat dacă vizita a fost lucrul corect de făcut, Wieland a comentat:
“Niciunul dintre noi nu are un glob de cristal. Nu știm încotro se îndreaptă Siria. Dar cred că vizita miniștrilor german și francez de Externe este un accent important la momentul potrivit și poate fi justificată chiar și fără o strângere de mână”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: