Un milionar a părăsit Marea Britanie la fiecare 45 de minute în anul în care Partidul Laburist a ajuns la putere, arată cifrele publicate de The Telegraph, astfel că „exodul” bogăției s-a accelerat cu 157% de când Keir Starmer a venit la conducerea guvernului britanic.
Marea Britanie a pierdut anul trecut 10.800 de milionari în fața țărilor de peste mări, mai mult decât dublul numărului din 2023, potrivit noilor date obținute de The Telegraph.
„Exodul” echivalează cu plecarea a 30 de milionari pe zi, adică aproximativ unul la fiecare trei sferturi de oră.
Acesta vine în contextul în care Partidul Laburist intenționează să elimine legile fiscale vechi de secole, care permit investitorilor străini să locuiască în Marea Britanie, protejând în același timp averea offshore de taxele interne.
Jason Hollands, directorul general al consilierilor financiari Evelyn Partners, a declarat că acest demers a făcut Marea Britanie să pară „ostilă oamenilor bogați”.
„Semnalul pe care îl trimite oamenilor [este] că țara are o atitudine ostilă față de oamenii bogați care vor aduce bani în Marea Britanie. Acești oameni sunt extrem de portabili și, cu o mulțime de afaceri digitale, acum poți lucra în multe locații și nu trebuie neapărat să fii prezenți în această jurisdicție”, a spus el.
Numărul de persoane cu averi cu o valoare netă mare – cu active lichide de peste 1 milion de dolari (821.153 lire sterline) – care părăsesc țara a crescut cu 157% în 2024, potrivit cifrelor agregate de firma de analiză New World Wealth pentru consilieri Henley & Partners.
Ei au arătat că peste 10.000 de milionari au plecat în 2024, o creștere semnificativă față de cifrele din anul precedent, de doar 4.300.
S-a întâmplat în anul în care au fost convocate alegeri anticipate de către Rishi Sunak, în care laburiştii au ajuns la putere cu o victorie zdrobitoare.
Pe 5 iulie 2024, liderul laburist britanic, Keir Starmer, a primit în mod oficial de la regele Charles al III-lea misiunea de a forma noul guvern, în urma victoriei zdrobitoare a partidului său în alegerile parlamentare.
El a fost forțat, luni, să îl apere pe ministrul Finanțelor, Rachel Reeves, afirmând că aceasta se va asigura că taxele vor acoperi cheltuielile zilnice, garantând, în același timp, creșterea necesară, menită să susțină planurile de reformă ale Guvernului.
Potrivit cifrelor citate de The Telegraph, nicio altă țară, cu excepția Chinei, nu a înregistrat o mai mare „fugă de capital” decât Marea Britanie între ianuarie 2024 și decembrie 2024.
Italia – care a dezvăluit o cotă de impozitare unică atractivă pentru nerezidenți (cei care trăiesc în Regat fără a avea domiciliul aici) în 2017 – a fost una dintre cele mai populare destinații pentru cei care pleacă, alături de Elveția, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite și Singapore.
New World Wealth a spus că 78 de centimilionari, cei care au active de 100 de milioane, și 12 miliardari au părăsit țara anul trecut.
Printre principale persoane cu valoare netă care și-au anunțat recent plecarea din Marea Britanie se numără fondatorul Pimlico Plumbers, Charlie Mullins, și Christian Angermayer, antreprenorul german în tehnologie, care a părăsit Marea Britanie anul trecut în Elveția.
Partidul Laburist intenționează să ajusteze în jos regulile fiscale care permit persoanelor bogate să locuiască în Regatul Unit fără a fi vizate de impozite pe venit și câștiguri obținute în străinătate.
Cifrele publicate de autoritatea fiscal-vamală din Marea Britanie din 2023 arată că în Regatul Unit existau 74.000 de nerezidenți, dintre care 37.800 locuiau în Regatul Unit timp de cel puțin șapte ani și plătiseră o taxă anuală de 30.000 de lire sterline pentru a feri averea de peste hotare de impozitele interne.
În aprilie, va intra în vigoare un nou regim – conceput inițial de fostul cancelar, Jeremy Hunt și menținut de guvernul laburist.
Noua schemă oferă noilor nerezidenți care vin în Marea Britanie doar patru ani în care averea lor străină nu este supusă impozitelor interne. După expirarea perioadei, se va aștepta ca aceștia să plătească același impozit ca un contribuabil britanic obișnuit.
Creșterea economică a Marii Britanii este în pericol din cauza reformei ce-I vizează pe nerezidenți, arată jurnaliștilor britanici.
Nerezidenților actuali li se va acorda o perioadă de tranziție de doi ani la noua schemă. Câștigurile străine vor fi vizate, de asemenea, de amenințarea impozitului pe moștenire.
Se estimează că „raidul” fiscal va genera 2,5 miliarde de lire sterline pe an în următorii cinci ani, potrivit cifrelor Oficiului pentru Responsabilitate bugetară.
Cercetările efectuate de Institutul Adam Smith a susținut în octombrie că planurile de eliminare a statutului fiscal al nerezidenților echivalează cu ștergerea a 23.000 de locuri de muncă în următorii șase ani, prin pierderea investițiilor și a consumului.
Acest lucru ar costa economia Marii Britanii 600 de milioane de lire sterline pe an în Produsul Intern Brut pierdut până în 2030 și 1,3 miliarde de lire sterline pe an până în 2035 – o pierdere cumulată de 6,52 de miliarde de lire sterline în următorul deceniu, conform estimărilor.
David Hawkins, de la Foreign Investors for Britain, un grup care reprezintă nerezidenții, a declarat pentru The Times că politica guvernului este „un act monumental de autovătămare națională”.
„Se pare că deciziile au fost luate nu pe baza dovezilor, ci pe baza ideologiei. Este o adevărată îngrijorare pentru că tot mai mulți oameni pleacă. Și afacerile, locurile de muncă, investițiile, cheltuielile în economie și impozitele și filantropia sunt afectate”, a spus acesta.
„Ne angajăm în reforme fiscale care sunt progresive și pe bază de echitate. Este corect ca cei care își permit să contribuie cu partea echitabilă pentru a stabili bazele astfel încât să ofere stabilitate și să finanțeze serviciile publice pentru a stimula creșterea”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.
„Biroul pentru responsabilitate bugetară se așteaptă ca reformele privind nerezidenții să strângă 33,8 miliarde de lire sterline în următorii cinci ani, pentru a ajuta la finanțarea proiectelor de investiții necesare pentru realizarea Planului pentru Schimbare și îmbunătățirea standardelor de viață în toată țara”, a conchis oficialul citat.
Sursa foto: Envato – caracter ilustrativ
Citiți și:
Keir Starmer și Emmanuel Macron discută despre IMPACTUL realegerii lui Trump în funcția de președinte al SUA
COP29: Keir Starmer nu le va „spune oamenilor cum să TRĂIASCĂ” pentru a atinge obiectivul „energie curată până în 2030”